"Този конфликт не беше конфликт, който се роди, без да има провокациии отвън. Ако си спомняте, само преди месец и половина имаше опит да се бунтуват хора, които идват от Гърция, защото им било обещано, пък условията не са като в 5-звезден хотел.

Факт е, че има 3000 души на едно място, които не искат да бъдат там. Те искат да бъдат някъде другаде."

Така вицепремиерът и МВР-министър в оставка Румяна Бъчварова обобщи пред "120 минути" по БТВ случилото се в центъра за мигранти в Харманли.

"Мятаха камъни! Всъщност тези, които бяха задържани, са за 72 часа и ще са отново в Центъра", обяви тя.

Бъчварова изрази съжаление, че не се задейства техният план да "маневрират", като направят различни площадки за бежанците из страната, но този въпрос все още съществува.

"Затова искахме да създадем различни площадки. Както виждате, БСП изключително активно атакува тази наша позиция, което е изключително вредно." 

На големия въпрос - какво ще стане, ако Ердоган отвори границите си, тя каза, че страната има план от април-юни за ситуация с много голям натиск, който е невъзможно да бъде овладян.

Съсредоточаване на повече сили, повече численост от армията, недопускане там където е възможно. Защото няма начин навсякъде.

Бъчварова обаче категорично отрече хипотези България да направи коридор, по който те да отиват на Запад.

Политически това е абсурд да се случи. Това означава ние да отворим път към Европа и да създадем проблеми за поредица от държави.

Няма държава или сила, която може да спре 500 000 души, които искат да влязат. И това е факт.

 "Трябва да бъдат задържани, трябва да бъдат порверени, трябва да започнат преговори за тяхното връщане. Тези, които имат право да получат статут, не могат да получат отказ от нас - описа тя процедурата. - Вие говорите за една криза, която аз се надявам и някак си вътрешно вярвам, че няма да се случи."

Бъчварова трябваше да отговори и на въпрос - "измъчила ли се е" на поста в МВР.

 "Убедена съм, че МВР има нужда да бъде ръководено от хора, които имат по-широк политически поглед върху нещата. Това помага да се внесе повече гражданско разбирне в действията. И в крайна сметка мисля, че през този период, в който аз бях на този пост, успяхме да решим много проблеми. 

Най-важното – че се справихме с предизвикателствата по един начин, който показва, че МВР работи по-добре"

Тя изреди резултаттите от контрабадата, намаляването с 20 % на битовата престъпност и "начина, по който се справяме с бежанската вълна".