"Вредата, която се нанася, когато висш предстаител на съдебната власт лъже, е много голяма. Когато публичните фигури не уважават истината, е деморализиращо. Всички останали си казват - вече няма нищо, което да не е позволено, щом те лъжат, и ние ще лъжем. Щом представители на съдебната власт не уважават закона, защо ние да го уважаваме?"

Така Калин Калпакчиев от ВСС коментира пред Би Ай Телевизия скандалите с представляващия Съвета Димитър Узунов. В тв интервю Узунов каза, че Калпакчиев "движи" европроект за 340 000 евро, което не е истина.

"Мълчанието на останалите членове на ВСС също беше показателно – редно ли е да се лъже по такъв безпардонен начин", обясни Калпакчиев събитията от последните седмии, когато той и негови колеги настояваха за оставка на Узунов или поне становище от съвета.

"Недопустимо поведение е представители на съдебната власт да интригантстват срещу свои колеги. Това подкопава самите устои на правосъдието. Когато в Конституцията или в законите е записано, че висшите представители на съдебната власт трябва да притежават високи нравствени качества, това не е куха фраза.

10-те Божи заповеди са основните морални правила. Търсят се хора за тези висши длъжности, които да бъдат зависими, послушни, които да могат да бъдат управлявани. За това е такова дереджето“, заяви Калпакчиев.

Той коментира поведението на Димитър Узунов като неприемливо и недостойно. „Селекцията от десетилетия наред в съдебната власт от страна на политическата власт е корумпираща и деморализираща. Хората се избират по критерии, обратни на тези в Конституцията“, добави членът на съдийската колегия.

Той разказа, че през изминалата седмица ВСС е обсъждал доказано неверни данни по отношение на дейността на СГС, разпространени от пресцентъра на главния прокурор (прословутият скандал, след който ВСС пак се уплаши и дори не излезе със становище срещу дейстията на прокуратурата, б.р.)

„(Калоян) Топалов и стилът на ръководство на СГС отряза корупционните канали през последните месеци.

Предложението (до ВСС за становще, б.р.) беше да се каже, че това не е редно и че прокуратурата няма как да дава оценка за работата на съда, още повече пък ползвайки неверни твърдения! Гласуването беше отново, без да се слушат аргументи. Решенията са взети предварително на базата на договаряния“, повтори за пореден път представителят на ВСС.

„Това мнозинство се формира около главния прокурор и шефа на ВАС. Техните назначения са в резултат на политически натиск.

Главната роля да бъде буквално елиминиран Петко Петков (бившият зам.-министър на правосъдието, който не стана преподавател на младите юристи, въпреки изкараната отлична оценка, б.р.) е на главния прокурор. Без всякакви аргументи и в двете процедури се правят така нещата, че да бъде елиминиран точно Петков. Толкова прозрачно, че чак е обидно за здравия разум!

За да се промени нещо, хората трябва да показват адекватна реакция – и колегите, и гражданите“, категоричен е Калин Калпакчиев.

„Не можем да учим малките деца в училище да не се лъже, да не се интригантства, да се постъпва добре, а ние... Това говори за пълен разпад на институциите. Спасението е да се разобличават. Не трябва да се отказваме, защото сме с добри намерения. Искаме свободно да се казва истината и да се посочват аргументи“, добави още той.