Мерките, които се прилагат сега за мигрантите в България, са закъснели, заяви днес пред Нова тв новоизбраната вицепрезидентка Илияна Йотова.

Още през август се е знаело, че нещата се неконтролируеми, допълни тя. Тогава Йотова отишла в Харманли, но от центъра й обяснили, че имало епидемия от краста и не можели да й гарантират сигурността.

"Лекари и преводачи няма, защото от месеци не им се плаща", допълни тя.

Според нея чрез местенето на мигранти от един в друг лагер се създават нови огнища на напрежение. Това, което се случва в Харманли, е бледа картина пред това, което може да се случи, предупреди Йотова. Тя сравни ситуацията с тенджера под налягане, чийто капак е развален.

Йотова смята, че българското правителство трябва да използва всички лостове на ЕС. Като пример тя посочи спогодбата за връщане на афганистанци в родината им.

"Голяма част от афганистанците у нас имат отказ за статут на бежанци. Трябва да се използват чартърните полети до Афганистан, платени от ЕС. Това може да се случи до края на тази година", каза бъдещата вицепрезидентка.

Тя определи като нелепа заплахата на турския президент Реджеп Ердоган да отвори вратите към Европа за бежанците. И припомни, че миналата седмица бе взето решение за замразяването на преговорите на Турция за членство в ЕС.