Сирийските правителствени сили превзеха ключовия квартал Сахур на Алепо, предаде Би Би Си.

Така те разцепиха града и се вклиниха между две части, контролирани от бунтовниците.

През уикенда хиляди цивилни избягаха от тежките битки в източните части на Алепо. Те се опитват да стигнат в контролирания от кюрди район Шейх Максуд.

Силите на Башар Асад искат да превземат отново града, след като започнаха офанзивата към него през септември. В момента е много трудно да се разбере какво точно става с обсадените източни части на втория по големина сирийски град, който преди войната бе по-голям от столицата Дамаск. Предполага се, че няколко ключови квартала са под контрола на режима. В ръцете на бунтовниците вероятно е останал малък район на североизток.

250 000 души в източните части на Алепо имат нужда от хуманитарна помощ, заяви пред Би Би Си Скот Крейг - говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците. 100 000 от тях са деца.

"Хранителните помощи свършиха. Ситуацията в Източно Алепо е почти немислима за тези от нас, които не са там", допълни Крейг.

Потресаващо послание в туитър отправи 7-годишната Бана Алабед, която събра хиляди последователи заради туитовете си от обсадения Алепо.

"От тази нощ вече нямаме дом, той бе бомбардиран и се оказах сред развалини. Видях мъртви хора и самата аз едва не умрях", написа тя вчера.

А тази сутрин момиченцето написа следното:

"Сега сме под силни бомбардировки. Между смъртта и живота сме, молете се за нас."

Башар Асад е решен да си върне контрола върху Алепо преди промените в американската външна политика, смятат анализатори, цитирани от АФП.

За режима на Асад това би било една от големите победи, смята експертът по Близкия изток Матю Гидер. Той изтъква изключителното историческо, политическо и геополитическо значение на града.

Алепо, който преди войната бе икономическа столица на Сирия и неин индустриален център, се намира на стратегически търговски кръстопът близо до границата с Турция. Според Фабрис Баланш - експерт във вашингтонския Институт за близкоизточна политика, превземането му би било повратна точка. То ще доведе до контрола над петте най-големи града в арабската република от силите на режима.

Правителствените сили контролират столицата Дамаск, намиращите се в централната част на страната градове Хомс и Хама, както и най-голямото пристанище Латакия.