Докато повечето световни лидери изразиха съболезнованията си за смъртта на Фидел Кастро в доста умерен и даже хладен тон, канадският премиер Джъстин Трюдо написа писмо, изпълнено с лични спомени и високи оценки за личността на кубинския лидер. И това му донесе множество критики. Трюдо възхвалява Кастро и не споменява нищо за доста противоречивия му принос в световната и кубинската история, бяха честите реакции на написаното от премиера, пише "Индипендънт".

Трюдо говори за Кастро като "впечатляващ лидер" и "легендарен революционер и оратор" в официалната позиция на кандаското правителство и си спомня за приятелството на покойния си баща с кубинеца.

"Въпреки че беше противоречива фигура и противниците, и критиците на Кастро признават неговата огромна отдаденост и любов към кубинския народ, който беше силно привързан и обичаше "ел Коменданте", пише Трюдо.

"Знам, че баща ми се гордееше да го нарече свой приятел и аз имах възможност да се срещна с Фидел, когато баща ми почина. За мен беше голяма чест да се срещна с тримата му синове и брат му президента Раул Кастро по време на скорошна моя визита в Куба", продължава със спомените канадският премиер.

Той си спечели с това много критики и от някои политици, и в социалните мрежи.

Щатският сенатор Марко Рубио от Флодира, който е от кубински произход, нарече коментарите на премиера "срамни и смущаващи" и дори попита дали изявлението е истинско или някаква пародия.

Сенатор Тед Круз от Тексас, друг кубино-американец, определи изказването като "позорно" и "лигава възхвала" на Кастро.

В опозиционната Консервативна партия в Канада Кели Лийч, която се кандидатира за лидер на партията, разкритикува Трюдо за подмазваческата характеристика, която е дал на Кастро.

В туитър се появи хаштаг #TrudeauEulogies. Там веднага започнаха да се сипят пародии на съболезнователното писмо на Трюдо.

Ето един пример:

"Днес се прощаваме с г-н Мусолини, бившият италиански премиер, най-известен с компетентното си управление на влакове", пише един от потребителите.

Г-н Сталин ще бъде запомнен с увеличаването на туризма към иначе негостоприемния Сибир, е предложението на друг.

Или: "Въпреки че беше противоречива фигура, Фидел обичаше дивата природа. Харесваше му да храни акули между Куба и Маями."

Кастро беше сред почетните гости на погребението на бившия премиер на Канада Пиер Трюдо, който почина през 2000 г. Бащата на Джъстин Трюдо беше и първият държавен лидер на натоска държава, който посети Куба през 1976 г.