Иванка Тръмп е типична представителка на нюйоркския хайлайф - има луксозно жилище, посещавала е частни колежи и елитни университети, има богат мъж, благосъстояние и влиятелни контакти в обществото. Иванка Тръмп е неоспоримият №2 в империята „Тръмп”, нареждайки се непосредствено след могъщия си баща. Според медиите, именно тя е жената, която оказва най-голяма подкрепа на Доналд Тръмп. 35-годишната Иванка е надарена и с чаровно излъчване. Тя съпровождаше баща си по време на най-горещата фаза на изборната борба, а на партийния конгрес на републиканците беше тази, която обърна внимание върху нуждата от законова защита на майчинството, по-добри грижи за децата и еднакво заплащане на женския труд, с което пожъна много аплодисменти.

Независимо, че тя забеляза потенциала на подобни теми, в програмата на Републиканската партия никъде не се говори за "платен отпуск по майчинство", "равно заплащане" и "грижи за децата". Иванка и двамата ѝ братя - Доналд Тръмп -младши и Ерик - са от първия брак на баща им с чешката атлетка Ивана. Иванка Тръмп е силно привързана към баща си. Казва, че той винаги е бил най-големият ѝ закрилник и учител в живота. "Когато бях дете, той все ми казваше: Иванка, щом вече можеш да мислиш, мисли мащабно!".

"По-добрата половинка" на Тръмп

Американските медии я описват като "по-добрата половинка" на Доналд Тръмп, като уравновесяващ фактор по време на неговата недодялана и агресивна изборна борба. Иванка излъчва "онази цивилизована самоувереност, която нейният баща така и не успя да придобие", пише списание "Politico". Докато Доналд сипеше тиради на омразата, Иванка споделяше със своите 1,8 милиона последователи в Туитър по-леки теми. Даваше съвети за добър сън или за това "как се обличат бизнес дамите".

Иванка обикновено защитава своя баща, но и това си има граници: "Аз подкрепям моя баща, но не споделям всичко, което той казва", заяви тя в интервю за списание "Forbes" през 2013 година. В нейния профил в Инстаграм не могат да се открият никакви политически послания. Иванка е свикнала да неутрализира с усмивка и да балансира скандалните изявления на своя баща. Той бил отличен бизнесмен, но  "далтонист" и "полово неутрален", казва тя за него. През февруари Иванка беше на корицата на списанието "Town&Country". Тя използва публикацията, за да отговори на някои обвинения в сексизъм срещу Доналд Тръмп: "Той е стопроцентово убеден в равноправието на половете", заяви тя там.

В септемврийското издание на списание "Cosmopolitain", Иванка Тръмп казва, че се е концентрирала изцяло върху собствения си бизнес". В империята на Тръмп тя и досега носеше пълната отговорност за сделките с недвижими имоти. Сред най-престижните ѝ обекти са голф игрището „Дорал” в Маями и открития в края на октомври „Тrump International Hotel“ във Вашингтон. Иванка е нещо като  олицетворение на идеализираната женственост – работеща жена, която въпреки всички свои ангажименти полага всеотдайни грижи и за своите деца. Как функционира всичко това, Иванка показва редовно на своите почитатели в Туитър и Инстаграм.

Как се постига успех?

"Представата, която Иванка Тръмп гради за себе си, е свързана с изискванията на неолибералното общество и новите медии. За успеха на един човек става все по-важно да успее да събуди вниманието на хората към личността си. Тъкмо това внимание, а не толкова личният талант или способности, се превръщат в истинската валута на нашето време, защото интересът на хората е скъпоценен и се създава трудно", казва социоложката Паула-Ирене Вила.

Иванка Тръмп публикува свой наръчник със съвети за издигане в кариерата - "Картата Тръмп", който влезе в списъка на бестселърите на „Ню Йорк таймс”. Създадената от Иванка Тръмп компания за лайфстайл се оценява на 200 милиона долара. Женски списания от рода на „Vogue” и  „Cosmopolitain” обявяват Иванка Тръмп дори за феминистка.

Тя е омъжена за финансиста Джаред Кушнер. Едва 26-годишен, Кушнер започва да управлява бизнес за милиони, но по-скоро по принуда, защото баща му е осъден да влезе в затвора за укриване на данъци и други измами. Към семейната компания на Кушнер принадлежи и елитният вестник "New York Observer". През 2009 година Иванка Тръмп приема юдаизма, за да влезе в строго ортодоксалното семейство на бъдещия си съпруг. В профила ѝ в Инстаграм се виждат много снимки на семейната идилия. „Това, че успелите жени днес се показват пред обществеността по този начин, отговаря на парадигмата на настоящето, смята Паула-Ирене Вила. „Перфекционизмът на жените и всичко, което днес допринася за успеха им, става обект на обществено внимание. Всичко се довежда до съвършенство и се хвърля в играта", казва експертката.

Иванка Тръмп със съпруга си Джаред Кушнер.

Приятелство с Челси Клинтън

Единственото нещо, което може би не се харесва на Доналд Тръмп е фактът, че от години Иванка е приятелка с Челси Клинтън. "Тя ми е много близка приятелка, както и аз на нея”, казва Иванка. Нищо чудно: техните биографии имат много допирни точки.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".