Китайската компания Lenovo е започнала преговори за купуването на отдела за разработване на персонални компютри на корейците от Samsung, съобщи Computing.co.uk.

Въпреки успехите си в сферата на смартфоните и таблетите (изключваме един избухващ провал), Samsung не успя да пласира добре компютрите си на европейския и американския пазар. Още през 2014 г те изнесоха своите предложения от Европа.

От друга страна, Lenovo едва наскоро влезе със смартфони в ЕС, но е сред шампионите в иначе намаляващия пазар за лаптопи и стационарни компютри както на Стария континент, така и зад океана. Това стана след покупката на IBM през далечната 2005 г. В момента обаче HP и Dell са веднага зад китайците, и те логично искат по-голяма преднина. Има информация за вероятна покупка на Fujitsu, които също не бяха толкова успешни в Европа, колкото им се искаше.

Според слуховете сделката е за близо 800 млн. евро.

Samsung наскоро продадоха и своята дивизия за принтери на легендата в тези устройства - Hewlett Packard. След провала с Galaxy Note 7, по всичко личи, че корейският гигант ще се концентрира в оправянето на репутацията на смартфон бранда си.