Японски увеселителен парк бе принуден да затвори своята ледена пързалка, след като лавина от онлайн критики се изсипа върху гвоздея на програмата му: хиляди риби, замразени в леда. Скандалът се разрази, след като рибното шоу попадна в новините на местна телевизия миналата седмица.

„Спейс уърлд“ в град Китакюшо в югозападна Япония се огъна под натиска да закрие съоръжението в неделя заради масовото обществено недоволство в интернет. Рибешкото гробище е обявено за „жестоко“, „неморално“ и „извратено“. Пързалката, която трябваше да остане отворена до пролетта, включва около 5 хил. мъртви цаци, скумрии и други видове, купени от местния пазар и запечатани в леда – някои от тях с все още отворени уста, застинала в последния миг от живота им.

С риби е изписана думата „здравей“ на английски, а телата им образуват стрелка, която указва коя посока да следват кънкьорите. В други части на пързалката се виждат скатове и китови акули, които обаче са просто уголемени снимки, поставени под леда.

Говорител на парка обяви, че от управата обмислят да проведат заупокойна служба в памет на загиналите риби. И добави, че те вече са били мъртви, когато са били купени от пазара.