Това събитие ще премине без червен килим и почти сигурно без обичайния блясък. Но световната премиера на новия филм на Мартин Скорсезе „Мълчание“ във Ватикана във вторник ще бъде кулминацията на един 27-годишен проект, който самият режисьор описва като „обсесия“.

Присъствието на папа Франциск не се очаква на прожекцията в Папския Ориенталски институт на йезуитите, но заедно със Скорсезе около 400 свещеници и други гости ще гледат 159-минутния филм. Режисьорът може да се срещне с папата отделно, пише „Гардиън“

Двеминутният трейлър, публикуван миналата седмица, подсказва филм с много мъка и насилие. Той вече е сочен като претендент за „Оскар“ – отличие, за което Скорсезе е бил номиниран десетина пъти и е печелил веднъж, през 2007 г., за „От другата страна“.

„Мълчание“ е базиран на отлично приетия през 1966 г. едноименен роман от японския автор Шюсаку Ендо. Това е историята на двама португалски йезуитски мисионери от XVII век – Родригес и Гарпе (Андрю Гарфийлд и Адам Драйвър) – които пътуват до Япония, за да открият своя наставник, отец Ферейра.

По това време християнството е забранено в Япония и практикуващите го са подлагани на мъчения и убивани. При сблъсъка си с тази действителност отец Ферейра (Лиъм Нийсън) изглежда се е отказал от религията си чрез ритуал, известен като фумие – в който християните са принудени да тъпчат икона или разпятие, за да докажат отричането от вярата си.

Десетки хиляди японци са преследвани, измъчвани и убивани през 250-те години, в които тяхната религия е била незаконна. Забраната е вдигната през 1873 г., но християните остават много малко малцинство – под 1% – в страната, доминирана от шинтоизъм и будизъм.

В „Мълчание“ двамата свещеници се оказват в ситуацията на Ферейра. Родригес е принуден да избира между отстъпничество и смърт – не своята, а на някой от новопокръстените. Той моли Бог за знак, но Той мълчи, докато най-сетне отецът чува една-единствена дума:

„Тъпчи…“.

Скорсезе прочита романа на Ендо през 1989-а, година след като е направил „Последното изкушение на Христос“ и е предизвикал яростни противоречия заради епизода със съня, в който Христос прави секс с Мария Магдалена. Религиозни теми и подтекст личат и в други филми на режисьора, който на младини обмислял да стане свещеник.

Режисьорът решил твърдо да превърне романа във филм (съществува една японска версия от 1971 г., която Ендо очевидно смята за пародия на книгата си), но се сблъсква с поредица от повтарящи се затруднения и забавяния. Докато миналата година не започва снимките в Тайван.

Премиерата на „Мълчание“ в САЩ е на 23 декември, а у нас първите две прожекции ще бъдат на 14 и 22 януари 2017 г. в зала 1 на НДК,  в рамките на „Киномания“. „Мълчание“ не е първият филм с премиера във Ватикана. Call Me Francesco (Наричайте ме Франческо), бе показан там миналия декември пред публика от бежанци и бездомници, а през 2006 г. световната премиера на The Nativity Story (Историята на Рождеството) на Катрин Хардуик отново бе там.

Във Ватикана са показвани други филми, представляващи интерес за висшия клир, като „Спотлайт“ на Том Маккарти – за разплитането на дълго прикривани случаи на сексуално насилие над деца от страна на католически свещеници в САЩ.

 

 

Площад Славейков