Петко Петков, бивш зам.-министър на правосъдието от времето на Христо Иванов, обжалва акта на управителния съвет на Националния институт на правосъдието (НИП), с който на два пъти не бе допуснат за преподавател.

Клуб Z вече писа за парадокса, при който сегашният съдия Петков кандидатства за постоянен преподавател по наказателно право и въпреки че е единственият, който изкарва оценки много над 90 -  съответно 92,4 и 98,4 от 100 възможни точки, не получава поста (за справка - втората след него кандидатка е със 79,6, б.р.). 

Петков е известен с това, че като зам.-министър беше крайно остър към статуквото във ВСС, главния прокурор и подмяната на т. нар. съдебна реформа.

Може би без връзка с това един път шефката на НИП Миглена Тачева предлага да не го изберат, въпреки отличната оценка - защото му са намират забавени мотиви на дела през 2012 и 2013 г. За които Петков има обяснение и Инспекторатът се  е поризнесъл още през 2014 г.

А на втория път дори и тя предлага да го назначат, защото вече не е останало нито едно неизписано дело. Но УС решава да не уважи предложението на Тачева и професионалната комисия, изпитваща кандидатите.

В своята 12-странична жалба до Административен съд-София град (АССГ) Петков разяснява защо според него правата му са нарушени, привежда като довод закони, правилници и други нормативни документи, изрежда имената на уважавани капацитети - върховните съдии, които са участници в изпитната комисия, която на два пъти го оценява супервисоко.

Решението не е мотивирано, то е взето в нарушение на принципите компетентност, прозрачност, публичност и равен достъп, смята кандидатът.

„На следващо място отказът на УС на НИП да одобри първия класиран кандидат по успех всякога трябва да включва обсъждане на заложените изисквания и дадените оценки от комисията, за да се съобрази целта и буквата на приложимия материален закон. В настоящия случай нарушения от комисията по подбор не са допуснати и такива не са били изтъкнати от УС на НИП.

Нещо повече – в изказванията на членовете на УС на НИП липсва каквато и да било конкретика и обосновка кои точно качества не отговарят на изискванията спрямо избрания кандидат при наличие на диаметрално противоположни констатации и оценка на определената комисия.“

Петков привежда в своя подкрепа пред АССГ десетки решения, както и произнасяния на ВАС. И намеква това, което беше предварително ясно - че май е приложен някакъв неписан "критерий анти-Петко Петков":

„При подбора на преподаватели УС на НИП е приложил критерий, който не е предварително оповестен нито в приетите Вътрешни правила, нито в обявата за провеждане подбора“.

Кой е в Управителния съвет, който за пръв път отказва да назначи кандидат, избран (и то на два пъти) от комисията?

Въпросният УС включва главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и две дами от ВСС, които с 4-те си гласа блокират Петков. А също така съдия №1 Лозан Панов, правосъдната министърка Екатерина Захарива и декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, които са "за" да се уважи решението на изпитната комисия.