"Колкото по-силна става Русия, повече се усложнява обстановката. А сътрудничество между държавите винаги ще има и с нас ще си сътрудничат и то активно, и изобщо не се съмнявам в това. Никой доброволно не се отказва от сътрудничество с Русия в енергетиката", заяви Владимир Путин пред студенти в Архангелск, предаде ИТАР-ТАСС. По неговите думи интересите към руските запасите в Арктика са колосални. "Можем да кажем, че човечеството просто ще бъде принудено да се обърне към тези запаси, а това значи да работим заедно. Ние никого не отблъскваме", добави руският президент. 

Путин дори не споменава "Южен поток", но агенцията веднага след неговите думи излага цялото развитие по проекта и подчертава, че премиерът Орешарски е спрял изпълнението му в момент, в който в България са били трима американски сенатори. И цялото внушение на информацията е, че изказването на Путин е един вид реакция на случващото се около "Южен поток" и косвен негов коментар.

Съвсем директен обаче е министърът на външните работи Сергей Лавров. Той смята, че позицията на Европейския съюз по "Южен поток" говори за желание за наказване на Русия, а не за осигуряване на икономическите интереси на страните-членки.

"Неотдавна властите в ЕС заявиха, че преговорите ще бъдат замразени, докато Русия не признае властта в Киев. Мислите, че това е конструктивно?", коментира Лавров след разговори с финландския си колега.

Политиката на Евросъюза е насочена към провал на газопровода, обяви пред ИТАР-ТАСС и посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов.

"Правителството на България се подаде на натиск от страна на Брюксел, а изострянето на ситуацията около "Южен поток" е свързана с кризата в Украйна", добави посланикът. И той подчертава фактът, че взетото решение в София е направено след преговори с група американски сенатори.

Чижов обяснява, че без да познава детайли от сделката, доколкото на него му е известно претенциите на Еврокомисията са само за съответствие на договора с европейските правни норми за конкуренция. Съмнявам се, че българските юристи не ги знаят и не са ги спазили, добавя той. И заключава, че става дума за "чисто политическо решение". Конкурсът в България е спечелен от консорциум от няколко български фирми и от руската фирма "Стройтрансгаз", изтъква посланикът. "Тази руска компания е в черния списък на САЩ от санкциите против Русия, но не е в съответния списък на Евросъюза", коментира Чижов. Затова тази ситуация е "тест за способността на ЕС да провежда независима от САЩ политика".

"Българското правителство беше подложено на извънредно силен натиск преди да обяви решението за спирането на "Южен поток", изтъква посланикът. "И това е направено със страна члека на ЕС. Според мен това е сигнал за други държави, които искат да се асоциират в Евросъюза. Така че в Киев, Тбилиси и Кишинев би трябвало да чуят този сигнал", каза Чижов.

Късно снощи, след някоклочасови преговори, стана ясно, че Русия и Украйна с посредничеството на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген, не са се разбрали за цената на газа и за изплащането на дълга на Киев към Москва. Днес разговорите продължават.