Изплащането на пенсиите, добавки и обезщетения през 2017 г. е под въпрос, след като бюджетната комисия в парламента прие само частично Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО).

На второ четене в комисията не бяха подкрепени изключително важни текстове, като чл. 1 от законопроекта, в който са приходите и разходите на цялата система. Не бяха приети бюджетите на фонд "Безработица", на фонд "Трудова злополука и професионална болест", обезщетенията за майчинство през втората година. Отхвърлен бе и последният параграф в доклада, с който бюджетът на ДОО трябва да влезе в сила от 1 януари 2017 г.

До уникалната ситуация се стигна, след като не бяха приети предложенията на Патриотичния фронт за увеличаване на минималната пенсия за стаж и възраст (вариантите бяха два - 200 лв. или 300 лв.), както и за преизчисляване на отпуснатите до 2012 г. пенсии. Това предизвика контрареакция на патриотите, които гласуваха "въздържал се" по важните текстове.

"Така оставяме вратичката отворена за второто четене в зала. Българската държава и парламентът най-сетне трябва да разберат, че една огромна група граждани - пенсионерите - живеят в условия на геноцид. Не може да се живее със 160 лв. пенсия. Дори Македония увеличи неотдавна минималната пенсия на 206 евро", обяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

С това Байрактаров намекна на ГЕРБ, че патриотите може да бламират окончателно бюджета на общественото осигуряване, ако не бъде прието едно от предложенията им за пенсиите.

Менда Стоянова

"Днес ние родихме един бюджет-чудовище. Юридически не знам как този бюджет, ако се приеме в този вариант в пленарна зала, би могъл да работи. Ясно е кой бламира бюджета на ДОО - това е преди всичко Патриотичният фронт заедно с всичките му присъдружни организации "Атака" и "Обединените земеделци", както и двете системни партии - БСП-Лява България и ДПС", обяви Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на бюджетната комисия.

Стоянова обяви, че за нея начинът, по който беше извършено гласуването, е връх на безотговорността. "Роди се едно юридическо недоносче. Това доказва тезата, която развихме аз и финансовият министър, че бюджетът не трябва да влиза в зала, защото не знаем какво ще се роди. Много се надявам националноотговорните партии да вземат правилното решение в зала", добави Стоянова.

"Да се надяваме, че в зала този див популизъм, който се вихреше тук, ще бъде озаптен. Случилото се днес е прецедент и ще помоля днес правната дирекция да се събере на консилиум и да каже какво би се случило, ако това от днес се повтори и в зала", каза още шефката на бюджетната комисия.

Тя призова Патриотичния фронт да увеличи пенсиите, когато спечели изборите, а може дори и по-скоро, след като има възможност да сформира правителство.

Въпреки че приходите и разходите на Държавното обществено осигуряване не бяха гласувани, депутатите одобриха предложението на ГЕРБ за увеличение на пенсиите за стаж и възраст от 1 юли 2017 г. с 2,4 на сто. Прието бе и повишението на минималната пенсия за стаж и възраст от 161,38 на 165,25 лв., отново от средата на годината.