Човекът, чийто гол донесе последната засега шампионска титла на ЦСКА, загина в самолетна катастрофа в Колумбия.

Филипе Машадо е сред жертвите на катастрофата, погубила общо 77 души. На борда имаше 72-ма пътници и 9-членен екипаж. 48 от пасажерите бяха футболисти и служители на бразилския футболен отбор "Шапекоензе" от град Шапеко в южния щат Санта Катарина. Те пътуваха за град Меделин в Колумбия, където трябваше утре да играят първия от двата финални мача за Купата на Южна Америка срещу местния "Атлетико Насионал".

Снимка Туитър

Бившият играч на ЦСКА все още не е обявен официално за загинал. Почти сигурно обаче е, че той не е сред живите. Въпрос на часове е жертвите да бъдат идентифицирани.

Филипе Машадо дойде в ЦСКА през лятото на 2007 г. На мача срещу "Левски" през декември същата година той отбеляза след плонж с глава единствения гол, който се оказа и победен. С този успех "червените" увеличиха преднината си пред "сините" и на практика си гарантираха шампионската титла.

В ЦСКА Филипе Машадо играеше с номер 84 - може би защото е роден през 1984 г. Единият му дядо е българин, а другият - италианец. Футболистът играеше в България с италиански паспорт, за да не заема място на чужденец от страна извън ЕС.

Машадо (на задния ред, най-вдясно) с "Шапекоензе".

Самото идване на Машадо в ЦСКА едва не започна със скандал. По недоглеждане той бе неправилно картотекиран за мачовете срещу френския "Тулуза" за Купата на УЕФА. Ако бе излязъл да играе, "армейците" щяха да загубят служебно. Гафът бе предотвратен в последния момент. Но въпреки това ЦСКА отпадна след 0:0 във Франция и 1:1 у дома, след нелепо допуснат изравнителен гол в последните секунди, дело на френския национал Андре-Пиер Жиняк.

Малко след знаменития мач срещу "Левски", Машадо бе задържан за кратко заедно с още двама бразилски футболисти - съотборника си Маркиньос и с Лусио Вагнер от "Левски". Тримата се бяха събрали да празнуват и съседи се оплакаха, че вдигат шум.

Постепенно Филипе Машадо загуби формата си и играеше все по-рядко. Той напусна ЦСКА и България през 2009 г., за да заиграе в италианския "Салернитана".

Само преди три седмици в разбилия се самолет е пътувал националният отбор на Аржентина начело с мегазвездата на "Барселона" Лео Меси. Той лично съобщи този факт в туитър и изрази скръбта си по своите загинали колеги.

Играчите и треньорите на "Реал" (Мадрид) отдадоха почит на загиналите в катастрофата с минута мълчание на днешната си тренировка.

По зла ирония на съдбата футболистите на "Шапекоензе" били принудени в последния момент да сменят полета за Колумбия. Чартърният самолет, който трябвало да ги превози, не бил допуснат от авиационните власти на Бразилия да влезе във въздушното пространство на страната. Шефовете на клуба уредили пътнически полет до Боливия. Там, в град Санта Крус, футболистите се прехвърлили на самолета ковчег за Меделин.

Големите спортни трагедии във въздуха

Трагедията с "Шапекоензе" е поредният тежък инцидент със спортни отбори. Ето някои от най-големите катастрофи в спорта.

Италия, 4 май 1949 г.
Самолет се разбива в базиликата "Суперга" край Торино. Загиват 31 души, от които 18 футболисти на "Торино" - най-добрият по онова време италиански отбор.

Германия, 6 февруари 1958 г.

Самолетът, с който футболистите от английския "Манчестър Юнайтед" се прибират у дома след мач в Югославия, се разбива при излитането си от пистата в Мюнхен. Загиват 25 души. Оцелява младият тогава Боби Чарлтън - бъдещ световен шампион и носител на "Златната топка".

Загиват обаче някои от най-големите таланти на английския футбол по онова време, известни като "бебетата на Бъзби". Мат Бъзби е тогавашният треньор на "червените дяволи".

Белгия, 15 февруари 1961 г.
Американски самолет се разбива преди приземяването си в Брюксел. Загиват 71 души, включително 18-членният отбор на САЩ по фигурно пързаляне, който пътува за световното първенство в Прага.

САЩ, 29 октомври 1969 г.
Самолет се разцепва във въздуха и избухва. Загиват 22-ма души. Сред тях са 16 състезатели на отбора по американски футбол на Калифорнийския университет.

САЩ, 2 октомври 1970 г.
Отборът по американски футбол на Университета в Уичита намира смъртта си при удар на самолета в планина. Загиват всички 31 пътници на борда.

Чили, 13 октомври 1972 г.

Самолет се разбива в Андите на път от Уругвай за Чили. В него пътуват ръгбистите от колежанския отбор "Олд Крисчънс" от Монтевидео. Жертвите са 29 от общо 45. В продължение на два месеца оцелелите се хранят с труповете на загиналите си спътници. Те са спасени след 70 дни.

САЩ, 13 декември 1977 г.
В авиокатастрофа загиват 14 баскетболисти от отбора на Университета на Евънсвил. Общият брой на жертвите е 31.

СССР, 11 август 1979 г.
Във въздуха се сблъскват два самолета "Ту-134", при което загиват 178 души. Сред тях са 14 футболисти от "Пахтакор" (Ташкент). Поради болест с тях не пътува треньорът Олег Базилевич, ръководил по-късно българския "Славия".

Перу, 8 декември 1987 г.
Самолет пада във водите на Тихия океан и погубва 43-ма души. Загиват и футболистите от най-силния отбор в страната - "Алианса" (Лима).

Замбия, 27 април 1993 г.
Загиват 18 състезатели от националния отбор по футбол на африканската страна. Самолетът им пада. Жертвите са общо 30.

Русия, 7 септември 2011 г.

Малък самолет се разбива край град Ярославъл. Загиват 44-ма души, оцелява само един. Сред жертвите са хокеистите на местния отбор "Локомотив".