Малките партии пребориха големите на днешното заседание на бюджетната комисия. В стил "Давид срещу Голиат" депутатите решиха да дадат допълнително 10 млн. лв. на Българската академия на науките (БАН) през 2017 г. Така бюджетът на БАН догодина ще е 90,84 млн. лв. вместо първоначално предложените 80,84 млн. лв.

Парите за Софийския университет "Св. Климент Охридски" се увеличават с 500 000 лв. до 52,1 млн. лв.

Най-интересна се оказа конфигурацията на подкрепата в комисия. Предложението за БАН и Алма Матер бе направено между първо и второ четене от депутати от: Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, "Атака" и АБВ. С тяхна подкрепа текстът мина и при днешното гласуване.

В средата на месеца близо 1000 учени от Българската академия на науките протестираха в центъра на София с искане за повече пари за наука. Предложеният за 2017 г. бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури, дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение, което е с 200 лв. под средната заплата за страната, обявиха тогава учените.

Други изненади при второто четене на бюджета нямаше. Комисията прие като цяло проекта, внесен от правителството (в оставка), с леки корекции на места. Най-важните параметри в бюджет 2017 са:

- икономическият растеж ще се забави леко до 2,5%, макар че по думите на Владислав Горанов в началото на месеца последните оценки са за ръст между 2,5 и 3,0%;

- за поредна година се залага бюджетен дефицит - този път 1,33 млрд. лв. или 1,4% от БВП, въпреки че през тази година хазната може да излезе на плюс;

- безработицата ще намалее до 7,3%, инфлацията ще бъде 1,5%;

- минималната работна заплата ще се увеличи от 420 на 460 лв.

През 2017 г. държавата ще направи разходи за отбрана и сигурност в размер на 4,167 млрд. лв. Това е с 825 млн. лв. повече от тази година (+25%). В следващите три години правителството планира да отдели 683 млн. лв. за нов тип бойни самолети, които да заменят старите руски МиГ-29. Другата голяма покупка в следващите месеци ще бъдат многофункционалните патрулни кораби за нуждите на Военноморските сили. Общата сметка се очаква да бъде 439 млн. лв.

Разходите за здравеопазване догодина също ще бъдат увеличени - от сегашните 3,938 млрд. лв. на 4,206 млрд. лв. Повишението е с 268 млн. лв. или с 6,8%. Акцент остават спешната медицинска помощ, майчиното и детското здравеопазване, болниците и лекарствената политика.

Повече пари ще се дават и за образование. За 2017 г. са предвидени общо 3,35 млрд. лв. спрямо 3,12 млрд. лв. през тази година. Голяма част от увеличението ще бъде за по-високи учителски заплати. Приоритет ще бъде и привличането на млади учители в системата на средното образование.