Колумбийският "Атлетико Насионал" отправи официален призив към футболната асоциация на Южна Америка (КОНМЕБОЛ) трофеят в турнира "Копа Судамерикана" да се връчи на съперника във финала, който няма да се играе - "Шапекоензе".

Бразилският тим претърпя самолетна катастрофа при полета от Боливия до Меделин. Почти всички играчи, треньори и клубни шефове са загинали. Оцелели са само трима футболисти. Сред издъхналите е и защитникът Филипе Машадо, шампион с ЦСКА от 2008 г. 

Сега финалът на втория по сила турнир в Латинска Америка е отложен и не е ясно кога и дали въобще се ще играе. "Атлетико" също няма голямо желание за футбол и предложи купата просто да се даде на "Шапекоензе", който бе нещо като бразилския аналог на английския "Лестър", но сега ще са му нужни години, за да се възстанови.

Не ясно как КОНМЕБОЛ ще реагира на предложението. Бразилия обяви тредневен траур, а в цяла Южна Америка днес и утре няма да играят никакви мачове. Двубоите между "Атлетико Насионал" и "Шапекоензе" трябваше да са два - на разменено гостуване.