Шестима германски адвокати настояват Федералната прокуратура в Карлсруе да разследва сирийския президент Башар Асад за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. В подадения от тях иск се казва, че в обсадените от бунтовници райони на Алепо сирийските правителствени части целенасочено бомбардират жилищни райони, болници и хуманитарни съоръжения.

В документа от 37 страници се казва още, че сирийските правителствени войски са извършили "безразборни въздушни нападения" срещу цивилни граждани, в които са използвали варелни и запалителни бомби, както и химическо оръжие. В резултат на това цивилното население е било заклещено и не е имало възможност да избяга или да се снабди с каквото и да било. "В Алепо наблюдаваме геноцид в забавен каданс", заяви берлинският адвокат Мехмед Даймагюлер при представянето на иска в Берлин. По думите му, като гражданин и юрист той отказва да приеме, че не може да бъде направено нищо срещу това престъпление.

Терор срещу цивилни хора

Обвинителите изреждат общо 41 случая на "безогледни и непропорционални нападения срещу цивилното население" в Алепо в периода от 26 април до 11 ноември 2016 година. Всички тези случаи, и това е много важно за иска, са надлежно документирани - или от Обединените нации, или от хуманитарни организации. Особено драстично бе нападението срещу хуманитарния конвой на сирийско-арабския Червен полумесец, извършено на 19 септември. Тогава бяха обстрелвани всички камиони, превозващи храни и помощни материали за обсаденото цивилно население на Алепо, а шофьорите загинаха.

Защо ѝ е обаче на германската Федерална прокуратура да се занимава с военни престъпления в Сирия? Нито извършителите, нито жертвите са германски граждани, а вероятността, Башар Асад да стъпи на германска територия, клони към нула. Шестимата германски юристи се позовават на една специфика на германското право - от 2002 година. То разрешава държави да съдят чужденци за престъпления, извършени в чужбина. Това е тъй нареченият принцип на универсалната юрисдикция. Той обаче има един недостатък: с предимство в наказателното преследване се ползват националните, в случая сирийските съдилища.

Германските адвокати обаче посочват, че е малко вероятно по този казус да се задейства някой съд в Сирия или Международният наказателен съд в Хага. И понеже Сирия не е страна по договора за създаването на Международния наказателен съд, в случая трябва да се намеси Съветът за сигурност на ООН. Той би трябвало да прехвърли казуса на съда в Хага, което обаче Русия и Китай, имащи право на вето, отхвърлят. А това означава, че германската Федерална прокуратура има правото да се заеме със случая. Адвокат Даймагюлер е оптимист, че прокуратурата ще проучи сериозно искането. Той обаче признава, че тук става въпрос по-скоро за политическо, а не толкова за юридическо решение.

Връзката с Германия

Събитията в Алепо не се случват в някакво безвъздушно постранство, казва друг от обвинителите - бонският адвокат Йенс Дикман. В крайна сметка стотици хиляди сирийски бежанци стигнаха до Германия - именно заради тези престъпления, които се описват в обвинителния иск, посочва той. Много от сирийските бежанци разказват на германските власти за случващото се в родината им. Ако се стигне до процес в Германия, много от сирийските бежанци ще свидетелстват или направо биха се превърнали в съобвинители. "Трябва им само подходящата трибуна за това", казва адвокат Даймагюлер.    
Един съдебен процес в Германия би се превърнал в нещо като юридическа инвестиция в бъдещето, защото по този начин биха могли да бъдат събрани доказателства за извършени военни престъпления от сирийските правителствени войски, които по-късно Федералната прокуратура да предаде на международен съд. Тя би могла да се стреми и към издаването на международна заповед за задържането на Асад.

Германските обвинители подчертават, че инициативата им няма за цел да омаловажи престъпленията на другите участници в конфликта в Сирия. Според международното право обаче, те трябва да бъдат предмет на отделно съдебно преследване. Ако в Германия започне разследване срещу Асад, отзвукът от това ще стигне чак до Дамаск, твърди адвокат Даймагюлер: "Това би изпратило мощен сигнал, който не бива да се подценява."

-----

* Препечатваме материала от Дойче веле.