Израелски бойни самолети поразиха днес две цели в Сирия, съобщи в. "Таймс ъф Израел".

Те изстреляха две ракети от въздушното пространство на съседен Ливан, които паднали в западното предградие Ал Сабура на столицата Дамаск.

Няма жертви при атаката.

Улучени са склад с боеприпаси на сирийската армия край Дамаск, както и конвой с оръжия на ливанската шиитска групировка "Хизбула" на магистралата Дамаск-Бейрут. Израел смята "Хизбула" за терористична организация и обвинява Сирия, че я подкрепя. Бойци на проиранското движение се сражават на страната на армията на Башар Асад срещу бунтовниците.

Сирийските власти потвърдиха за атаката и за това, че няма жертви.

Ето как сирийската държавна агенция САНА съобщи за атаката, като цитира военен източник:

"В опит да бъде отклонено вниманието от успехите на Сирийската арабска армия и да бъде повдигнат падащият дух на терористичните банди, бойни самолети на израелския враг изстреляха две ракети по околостите на Дамаск на зазоряване в сряда."

Жители на столицата съобщиха в социалните мрежи за дочути мощни взривове около 2 ч. сутринта местно (и българско) време. Според някои източници става дума за 4 експлозии.

Официален Дамаск не съобщава какви цели са поразени при ударите.

Смята се обаче, че през последните години израелската армия е нанесла редица въздушни удари в Сирия. При тях са поразени модерни оръжейни системи - руски противосамолетни и ирански ракети, за които се смята, че са предназначени за "Хизбула".

Както и при предишни подобни атаки властите в Израел все още не са потвърдили за нападението. Но след избухването на сирийския конфликт през 2011 г. в района на границата с Ливан бяха нанесени редица въздушни удари, приписвани на Израел.

През април израелският премиер Бенямин Нетаняху направи едно от редките признания за атаки на силите на страната му. Той заяви, че армията на Тел Авив е нанесла няколко десетки удара срещу "Хизбула", за да й попречи да се сдобие с модерни оръжия. Според "Таймс ъф Израел" става дума за модерни противосамолетни системи и химически оръжия, които са в състояние да променят баланса на силите.

Тази седмица израелските ВВС удариха обект на "Даеш" ("Ислямска държава") от сирийската страна на Голанските възвишения. Това бе отговор на атака в понеделник на джихадисти срещу израелски войници.

Нападението е извършено във време, в което правителствените сили на Башар Асад изтласкаха бунтовниците от голяма част от втория по големина в страната град Алепо.