Пенсиите за стаж и възраст ще се увеличат с 2,4% от 1 юли догодина. Това решиха депутатите, приемайки окончателно текстове от Закона за Държавното обществено осигуряване за 2017 г.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще се вдигне с близо 4 лв. - от сегашните 161,38 лв. на 165,25 лв. И двете предложения са на ГЕРБ.

Не бяха приети двете най-обсъждани предложения на Патриотичния фронт. Първото беше: от 1 април минималната пенсия за стаж и възраст да се увеличи на 200 лв. и също оттогава да се повишат всички пенсии, отпуснати към 31 декември 2012 г. Втората идея беше за 300 лв. минимална пенсия - от 1 юли догодина.

Само 5-6 гласа в зала не достигнаха на патриотите да се преборят за 200 лв. минимална пенсия. Гласувалите по тази точка бяха 143-ма, от които 69 - "за", 13 - "против" и 61 - "въздържали се"

В началото на парламентарните дебати по проектозакона настана объркване. Председателката на Народното събрание Цецка Цачева обяви половин час почивка, тъй като "има спор кое трябва да бъде подложено на гласуване и за да стане ясно какво точно ще гласуваме".

Суматохата настъпи, след като трябваше да се гласува чл. 1 от законопроекта, в който са приходите и разходите на цялата пенсионно-осигурителна система. Депутатите се чудеха кой бутон да натиснат, след като вчера бюджетната комисия не подкрепи варианта, предложен от правителството и по думите на председателката Менда Стоянова бе приет "един бюджет чудовище, едно юридическо недоносче".

Малко преди Цачева да обяви почивка депутатите не приеха предложенията на Патриотичния фронт за промени в приходите и разходите на системата. Текстовете бяха свързани с идеите им за увеличение на минималната пенсия.

"1,7-1,8 млн. пенсионери с ниски пенсии очакват държавата да им отдаде заслуженото. Средства има, няма воля и желание", заяви от парламентарната трибуна Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

В крайна сметка приходите и разходите на Държавното обществено осигуряване бяха приети във варианта, внесен от правителството на Бойко Борисов.

При дебатите по чл. 1 се разрази интересна принципна дискусия, в която бе въвлечена и майката на Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ заяви, че не е съгласен с увеличението на минималната пенсия, предложено от патриотите и се мотивира по следния начин:

"С това предложение забравяме принципа за справедливост в социалното осигуряване. Вие в момента предлагате минималната пенсия да е 60 лв. по-ниска от пенсията на майка ми, която има 38 г. трудов стаж, три от тях като пенсионер, 5 години инженерно образование, 2 години специализации. И постоянно осигуряване на доход над средния за страната. Това е вопиюща социална несправедливост. Това е абсолютно недопустимо. Това е популизъм".

Димитър Байрактаров попита Радан Кънев защо на 1 декември 2015 г. е подкрепил предложението на Патриотичния фронт за 300 лв. минимална пенсия, а сега - не.

"Как тогава не бяхме популисти и вие го подкрепихте. А сега правим същото предложение и вече сме популисти. Като погледнете в огледалото, кой Радан виждате - онзи, който е подкрепил това предложение през 2015 г. или този Радан, който днес е много пресметлив, далновиден и добре виждащ нещата", попита Байрактаров.

И дочака отговора на Радан Кънев:

"Г-н Байрактаров, хванахте ме. Когато видя вота си от 1 декември 2015 г., виждам в огледалото един недопустимо наивен политик, който е гласувал предложение на свой политически партньор, без много внимателно да провери какво гласува. И вярвайте ми това нещо в периода 2014-2016 г. се случи многократно - и с ваши предложения и с предложения на ГЕРБ. Но през 2016 г. не се е случвало и никога повече няма да се случи в бъдеще."

Рамадан Аталай от ДПС обяви, че ще предложи 600 лв. минимална пенсия, но когато се стигна до гласуване на конкретните суми депутатът не направи предложение.