Европейската комисия предлага създаване на европейски фонд за отбрана, както и други действия за подпомагане на по-ефективно изразходване на средствата от държавите от Европейския съюз за съвместни отбранителни способности, за засилване на сигурността на европейските граждани и за насърчаване на конкурентоспособна и новаторска индустриална база.

Това са мерките, включени в Европейския план за действие в областта на отбраната, който днес бе приет от Комисията в Брюксел.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер призова за инвестиции в „съвместното разработване на технологии и оборудване от стратегическо значение - от наземен, въздушен, морски и космически капацитет до киберсигурност".

"Ако Европа не се погрижи за собствената си сигурност, никой няма да го направи вместо нас. Силната, конкурентна и новаторска отбранителна индустриална база е това, което ще ни осигури стратегическа независимост“, каза Юнкер.

Според председателя на Комисията, тази амбиция не може да бъде постигната без иновации и обединяване на ресурсите на европейската отбранителна индустрия.

Европейският план за действие в областта на отбраната предлага:

  • Създаване на Европейски фонд за отбрана за подпомагане на инвестициите в съвместни изследвания и съвместното разработване на отбранителна техника и технологии.

  • Насърчаване на инвестициите в малки и средни предприятия, стартиращите предприятия, дружествата със средна капитализация и други доставчици на отбранителна индустрия чрез европейските структурни и инвестиционни фондове и Европейската инвестиционна банка.

  • Подобряване на условията за отворен и конкурентен пазар в областта на отбраната в Европа, за да се помогнат дружествата да извършват дейности отвъд националните граници, а на държавите от ЕС - да получат възможно най-добра възвръщаемост на вложените в обществени поръчки в областта на отбраната средства.

Европейският фонд за отбрана ще работи в два „прозореца“ - „Научни изследвания“ и „Способности“. За първия предвиденият бюджет е от 90 милиона евро до 2020 година за общи изследвания в областта на новаторски отбранителни технологии. Комисията възнамерява да предложи специална програма за научни изследвания в областта на отбраната с приблизителен бюджет от 500 милиона евро годишно.

Вторият „прозорец“ ще действа като финансов инструмент, позволяващ на участващите държави членки да купуват определени активи заедно, за да понижат своите разходи. Способностите ще се одобряват от държавите членки, които ще бъдат собственици на технологиите и оборудването. Така например, държавите членки могат да инвестират заедно в дронове или да купят хеликоптери на едро, за да понижат разходите си. За този прозорец би трябвало да се мобилизират около 5 милиарда евро годишно.

Сега предстои Комисията да представи и да обсъди тези предложения с всички заинтересовани страни. На 15 и 16 декември предстои заседание на Европейския съвет, където темата също ще бъде обсъждана.

Европейската комисия припомня, че през последното десетилетие държавите от ЕС са понижили разходите си за отбрана с близо 12% в реално изражение, но не са компенсирали това чрез повече европейско сътрудничество. По изчисления липсата на сътрудничество между държавите членки в областта на отбраната и сигурността струва между 25 милиарда и 100 милиарда евро годишно.