Българите начело с министър-председателя си Бойко Борисов пазят Европа от миграционните вълни, не заради договори, а заради своята история и своите християнски ценности. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан днес преди да награди Борисов с отличието "Голям кръст за граждански заслуги". Наградата е втората най-престижна, която унгарската държава може да връчи.

"Европа се държи така, сякаш нищо не е научила в последните векове. Трябва да опазим границите на Европа. Това могат да го разберат тези, които имат вековна история и вековна памет, като България и Унгария", каза още Орбан. "Това отличие е едновременно знак за хилядолетната дружба между народите и уважение към един изключителен политически път."

Пътуването към Будапеща, което вероятно ще е последното на Борисов в качеството му на премиер, трябваше да се случи още миналата седмица. Проблемите с бежанците в лагера в Харманли обаче принудиха Борисов да отложи срещата с Орбан. Заедно с премиера пътува и външният министър в оставка Даниел Митов.

"Тази награда не е за мен лично, а за всички полицаи и граничари, които бдят на границата", заяви Борисов.

Той предупреди, че в Европа става "по-тежко" и повтори тезата си, че лидери като Орбан са нужни на Стария континент. Премиерът обеща да продължи борбата за сигурността на границите, с контрабандата, престъпността и корупцията. След награждаването двамата премиери се оттеглиха за кратък разговор на четири очи.

Министър-председателят в оставка качи и няколко кадъра на профила си във фейсбук, от които задоволството му едвали се нуждае от коментар.

А тоза кадър (горе) като че е подготовка да предстоящия (долу) чардаш...  

Благодарих на унгарския министър-председател Orbán Viktor за ордена, който ми връчи днес, това е най-вече награда за усилията на всички български граничари, полицаи, военни и всички, които денонощно бдят за сигурността не само на България, а и на Европа. В тази безпрецедентна криза в света – войни, бежански потоци, мигранти, неравенство – и в най-трудни условия – жеги и студ – се осъществява опазването на граничните ни райони. От мое име мога да уверя онези, които вярват на мен и моя екип, че в България ще направим всичко необходимо тази политика по охрана и защита не само на българската, но и на европейската граница – да продължи, написа Борисов.