Столичният "Локомотив" очаква да подпише договор с италианския "Милан" за сътрудничество между детско-юношеската школа на българския тим и академията на гранда. Парафирането на контракта се бави, тъй като на 13 декември колосът от Милано официално трябва да премине в ръцете на китайски собственици.

Преди броени дни босът на Локо Иван Василев и шефът на детската школа Ивайло Паргов посетиха "червено-черните" от Апенините. В "Милан" те са се срещнали с Филипо Гали, директор на академията, и с Франко Барези, който е посланик на най-титулувания клуб от Ботуша.

На пресконференция днес Паргов разказа за визитата и за перспективите пред едно бъдещо споразумение с "Милан". Локо иска да вземе методиката на "росонерите". Планира се специалист от академията да дойде в София, за да обучи българските треньори и да им даде насоки. След това специалистите от ДЮШ на Локо ще гостуват край Милано, за да видят на място как се работи там.

Иво Паргов е бил допуснат до "Светая светих" в базата на "Милан". Той е гледал тренировки на отбори на различни възрасти дори ги заснел. Филипо Гали е посрещнал българските си гости много сърдечно, а Франко Барези се е държал земно и непринудено.

В "Милан" подчертали, че академията им не може да се похвали с резултати и купи при подрастващите, но не ги и търси, а се е концентрирала в създаването на състезатели. Такива са Джанлуиджи Донарума, който едва на 17 г. вече е титулярен вратар на "Милан", а също така друг талант и вече национал - Матия ди Шилио.

На Паргов и Василев е направило впечатление възпитанието на подрастващите не само в спортните качества - те били длъжни да поздравяват дори непознатите в базата. 

За "Милан" работат 358 служители, като само бюджетът на школата е 12 милиона евро. Двамата шефове на Локо се запознали и с българчето в италианския колос - 17-годишния Владислав Жиков.

Една интересна любопитка: ако някой иска да покани ветераните на "Милан", трябва да подготви по 15-20 хиляди евро на човек. На този етап не се планира такъв двубой между червенво-черните от сдвете държави. По-вероятно е в България отново да дойде само Франко Барези - получил е покана.