Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще напусне бизнеса си, за да се съсредоточи върху управлението на страната, предаде Ройтерс.

"На 15 декември ще свикам голяма пресконференция в Ню Йорк заедно с децата си за обсъждане на намерението ми да напусна напълно големия си бизнес с цел да се съсредоточа изцяло върху управлението на страната, за да НАПРАВЯ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА", написа той в туитър.

Съобщението е от няколко части, тъй като не може да надвишава 140 знака.

Тръмп изтъква, че по закон не е длъжен да прекъсне връзка със своя бизнес, но смята, че е "очевидно важно като президент по никакъв начин да не влиза в конфликт на интереси".

"Затова се подготвят правни документи, които изцяло да ме извадят от бизнес дейностите. Президентството е много по-важна задача", пише той.

Милиардерът бе силно критикуван от мнозина, според които не може да съвместява поста си в държавната администрация и строителнатеа си империя, която има имоти и интереси в целия свят. Доскоро той не показваше склонност да се откаже от бизнеса си и твърдеше, че няма нужда да го прави.

В момента Тръмп е президент и изпълнителен директор на своята семейна компания "Тръмп органайзейшън". Негови заместници са децата му Иванка, Ерик и Доналд-младши.

Тръмп получава значително състояние в наследство от баща си, който се е занимавал със строителство в нюйоркските квартали Бруклин и Куинс преди Втората световна война.