Държавите членки на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) днес се споразумяха да намалят добива на нефт до 32,5 милиона барела дневно. Това е с 1,2 милиона барела по-малко от сегашните квоти.

Новината съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на делегат от ОПЕК.

Явно е имало спор, тъй като първоначалните съобщения на световни медии бяха за съкращаване на производството на „черно злато“ с 1,4 милиона барела на ден. Съобщено бе също, че Русия, която не е членка на организацията, е обявила готовност да свали добива с 200 000 барела на ден при условие, че държавите от ОПЕК постигнат вътрешно споразумение.

По официални данни на руското Министерство на енергетиката от 1 до 23 ноември страната е произвеждала дневно по 11,2 милиона барела.

Да припомним, че в ОПЕК членуват 14 страни - Алжир, Ангола, Венецуела, Габон, Еквадор, Индонезия, Иран, Ирак, Катар, Кувейт, Либия, Нигерия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия.

Централата е във Виена, където днес е постигната окончателна договореност за свиване на производството на петрол. За приетите квоти имаше първоначална договореност, постигната на 28  септември в Алжир. Тогава бе формирана експертна работна група, която да разработи механизъм по намаляване на добива и до 28 ноември да го представи на Съвета на министрите на ОПЕК. За тази дата беше насрочено заседанието, но то бе отменено, след като Саудитска Арабия отказа да участва. Така форумът се състоя днес.

Целта на постигнатото споразумение по свиване на квотите за добив на петрол е стабилизиране на цените, които поради свръхпроизводство от 2014 г. главоломно падаха.

Към споразумението не се присъединиха Бразилия и Казахстан, които не членуват в ОПЕК, но техни представители присъстват на форуми на Организацията като производителки на петрол. Пратениците на двете държави оповестиха, че нямали планове за намаляване на добива през 2017 г.