Парламентът не прие отпускането на допълнителни 10 млн. лв. за БАН през 2017 г. Това се случи по грозен, нагъл и унизителен за академията начин.

Ето хронологията на събитията:

Бюджетната комисия подкрепи вчера увеличението на бюджета на БАН догодина с 10 млн. лв. - от 80,84 на 90,84 млн. лв. Одобрени бяха и още половин милион лева за Софийския университет "Св. Климент Охридски" (общо 52,1 млн. лв.).

Предложенията между първо и второ четене бяха направени от депутати от различни малки партии: Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, "Атака" и АБВ.

След като бюджетна комисия одобри промените, би трябвало това да е отразено в доклада за второ четене и съответните графи с приходите и разходите на бюджета да бъдат коригирани. Да, ама не.

Депутатите днес започнаха разглеждането на бюджета на България за 2017 г. и се оказа, че предложението на малките партии не е включено в окончателния вариант за приходите и разходите на държавата. Парламентът одобри "рамката", но без в нея да е отразено решението на комисията.

"Свидетели сме на едно нововъведение в парламентарната ни практика. Чрез случайна подмяна на волята на бюджетна комисия, изразена в неправилно съставен протокол и работен доклад за второ четене, да се постигне в залата обрат на това, което е правилно според мнозинството в бюджетната комисия", обяви след гласуването Борислав Великов, зам.-председател на парламентарната група на Реформаторския блок.

Той призова поне за следващите точки да се преработи докладът и се обърна към експертите към бюджетната комисия да действат по правилата на парламента, по утвърдената практика от дълги години - след като има решение на комисията, окончателната редакция на доклада да бъде съобразена с това.

"Това, което днес се направи, не е редно. Може да е нововъведение, може и да изразява липсата на политическа воля да се помогне на науката в България. Но начинът, по който беше постигнат, е много неприятен, неудобен за цялото Народно събрание", добави Великов, който е бивш председател на Народното събрание при управлението на НДСВ.

Свидетели сме на може би преднамерена, може би случайна подмяна на решението на комисията по един малък, но символичен въпрос, отнасящ се за една символична финансова подкрепа за БАН. Проблем, който е въпрос на жест за българските учени, коментира по същия повод и Милен Михов от ПФ.

Цецка Цачева, настоящата председателка на парламента, отговори, че няма основание и правомощия по правилник да върне доклада на комисията.

"Ако членовете на бюджетна комисия считат, че докладът не отразява коректно волята на участниците в заседанието, има възможност за свикване на заседание на бюджетна комисия с 1/3 от членовете й. Но аз не мога да върна доклада", поясни Цачева.