Киара Албанезе, Стефания Спецати, Шарлот Райън

След шокиращия резултат от британския референдум и победата на Доналд Тръмп на президентските избори, отделите за търговски операции се готвят за още една безсънна нощ на 4 декември. Те ше чакат изхода на гласуването, който потенциално е в състояние да наруши политическия ред. Този път в Италия, където гласуването за намаляването на правомощията на Сената се превърна в оценка на управлението на премиера Матео Ренци и в потенциална заплаха за инвеститорите.

Предишните нощи в офиса научиха Нийл Стейнс - шефа на търговския отдел на ECU Group (Лондон), какво трябва да бъде наблюдавано.

"Трябва да се обръща по-малко внимание на допитванията и да бъдат наблюдавани повече пазарите ликвидността и праговете на болката", каза той.

Този път ще стане дума по-скоро за въздействието, отколкото за шока. Всички основни допитвания до двуседмичното прекъсване показаха, че Ренци изостава с незначителна разлика, и въпросът е какво ще се случи по-нататък.

Непредсказуемостта на отношението евро-долар достигна равнището, което борсите виждаха след победата на Тръмп. Пазарите се готвят а възможността поражение на Ренци да стане причина за предсрочни избори, което ще бъде изгодно за движението "Пет звезди" - популистка група, която иска да организира референдум за членството на Италия в еврозоната.

41-годишният Ренци заложи на карта своето политическо бъдеще, когато заяви, че в случай на загуба ще подаде оставка, и първите прогнози се появиха още преди полунощ.

"Трябва да се пита как ще реагира пазарът на това, което те очакват, - заяви Анди Соупър от Nomura в Лондон. - Този път разликата е, че е важен не само резултатът,  това какви ще бъдат победата или поражението при гласуването. В това уравнение има много неизвестни."

Еврото, което  се разменяше през цялата нощ, падна до 3 на сто към долара този месец, докато италианските държавни ценни книжа загубиха 2,5 процента от стойността си. Ключовият проблем за търговците е ликвидността през първите часове. Важното е достатъчно на брой банки да продават и купуват валута, когато бъдат отворени валутните пазари в Азия.

Брокерите, сред които London Capital Group и отделът на  Saxo Bank, ще помолят клиентите за по-големи депозити, което ще създаде допълнителна защита срещу потенциален дисбаланс на пазара. Ще има също така повече сътрудници. London Capital ще задейства допълнителни хора през нощта, а отделът на Citigroup планира сутрешна смяна, каза Зоиб Саше, шеф на отдела за търговия с европейски ценни книжа в банката.

"Подготвяме се за най-лошото, - каза Лорънс Кросби, шеф на отдела за нъргове в London Capital Group. - Ликвидността потенциално може да бъде на "особено лошо" ниво, когато бъдат публикувани първите прогнози, но благодарение на допълнителния персонал условията за търговете ще бъдат "по-дори, отколкото в обикновен ден", добави той.

Въпреки това последиците от италианския референдум няма да бъдат толкова мащабни, колкото победата на Тръмп или решението на Великобритания да напусне ЕС, смята Ричард Бансън, управляващ директор и ръководител на портфейлните инвестиции в Millennium Global Investments в Лондон.

"Това е важно за хората, - смята той. - Но ако си представим, че "Брекзит" и изборите в САЩ са Висша лига, [референдумът в Италия] е едва Четвърта дивизия."

Независимо от изхода на италианския референдум за мениджъра Гордън Шанон е по-важно да наблюдава политиката из цяла Европа - вот след вота.

"Преди няколко години просто щях да чакам да прочета за резултатите рано сутринта в понеделник, - каза Шанън от TwentyFour Asset Management. - Но не и сега. Няма да спя цяла нощ, за да следя пристигащите резултати, и ако това означава две маргаритки в 2 часа през нощта, това е цената, която ще трябва да платя."

-------

* Коментарът е на агенция Блумбърг.