Папа Франциск прие в сряда на частна аудиенция във Ватикана известния американски кинорежисьор  Мартин Скорсeзe. На срещата в Апостолическия дворец бяха и съпругата му и двете им деца.

Аудиенцията е в навечерието на премиерата на новия филм на режисьора  „Тишина“,  предвидена за 1 декември във Ватикана, в присъствието на представители от йезуитския орден и гости. Произведението ще излезе по екраните в САЩ  на 23 декември, а в Италия на 12 януари.

Филмът по романа на японския писател Шюсаку Ендо, публикуван през 1966, разказва за преследванията на група йезуити в Япония през XVII в. Главните роли са поверени на Ендрю Гарфийлд и Лиам Нийсън, които участваха и в историческия филм „Мисията“ на Ролан Жофе. Главната роля тогава бе поверена на Робърт де Ниро.

Сърдечната среща е била около петнадесет минути. 

"Светият отец разказа на присъстващите, че е чел книгата, вдъхновила режисьора и говори за „семената посяти от йезуитите в Япония“ и за „Музея на 26-та мъченици“, съобщава Радио Ватикана. Той е сподели и че за него историята е близка, тъй като той самият е искал да замине за Япония, докато е бил високопоставен член на йезуитския орден. Здравословното му състояние обаче го е възпрепятствало.

Американският режисьор подари на папа Франциск две картини изобразяващи „скритите християни“, а от своя страна католическият пастир дари на гостите молитвени броеници от гренадилово (розово) дърво.

„С този филм се опитах да потърся отговор на въпроса как да живеем и какъв е смисъла на нашия живот“, заяви Мартин Скорсизи в интервю за "Ню Йорк Таймс", отговаряйки на въпроса как ще опише своя филм на срещата с папа Франциск. 

Сюжетът на лентата се фокусира върху преживяванията на двама йезуити, които през 1638-ма година поемат на пътешествие до Япония с две основни цели: да намерят своя ментор и да популяризират християнското Евангелие. Но след като стъпват на японска земя те се сблъскват с неочаквани проблеми и не след дълго се превръщат в преследвани бегълци. От близо 20 години насам Скорсезе се опитва да заснеме историческата драма. През изминалите години интерес към проекта изявиха едни от най-големите холивудски звезди, но пречките свързани с разработването на сценария и финансирането, бяха основните причини за отлагането на завъртането на камерата. За да бъде историята, разказана във филма, възможно най-правдива, консултант е бил високопоставен член на йезуитския орден. Предоставени са били на режисьора и архивни документи на Ватикана.