Само за осем дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила „Техномаркет“ да бъде прехвърлен на TGI Middle East FZE, офшорна компания, която е регистрирана в Дубай. „Капитал дейли“ съобщава за решението и припомня, че това е поредното експресно решение на КЗК по сделки с фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Тази практика е била обичайна и за предишния състав на Комисията. При придобиването на 73% от „Техномаркет“ от фирмата на Пеевски „НСН Инвестмънт“, КЗК се е произнесла само за 13 работни дни. С един ден по-малко пък са били необходими на Комисията, за да разреши придобиването на „Водстрой“ от „Хидрострой“. Покупката на „Канал 3“ от „Нова българска медийна група“ на Пеевски и майка му Ирена Кръстева е била одобрена за 7 дни, а пък промените сред акционерите на „Булгартабак“ са минали също за по-малко от 10 дни.

В публикуваното на сайта на КЗК решене, се казва, че: „участниците в концентрацията не осъществяват дейности на едни и същи съответни пазари, нито на вертикално или на тясно свързани съседни пазари. Поради това в случая не са идентифицирани пазари в страната, на които сделката ще породи последици и съответно не е налице вероятност за увреждане на конкуренцията на български пазар“. С този мотив Комисията е преценила, че няма нужда от пазарен анализ.

Кой е купувачът?

TGI Middle east е фирма, която също се свързва с Делян Пеевски и Ирена Кръстева. В интервю за проекта "KTBfiles" и в. "Капитал" Цветан Василев каза, че TGI Middle east е компания от Дубай, която е „част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция“.

TGI Middle east е бивш мажоритарен собственик на тютюневия холдинг "Булгартабак", който също е свързван с Пеевски. Офшорката все още държи миноритарен пакет акции (12,2%) в производителя на цигари. До неотдавна се знаеше, че представител на дубайската фирма е Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак" допреди няколко месеца.

Индиецът Рахул Дататрая Нимкар, който също е представител на TGI Middle east, e и мениджър на фирма Best Dairy General Trading LLC, която внася продуктите на "Лакрима" в Обединените арабски емирства (ОАЕ), най-вече сирене и кашкавал. Това писа преди време сайтът за разследваща журналистика "Биволъ". За "Лодис инвест", която произвежда продуктите с марка "Лакрима", също се смята, че е под контрола на Делян Пеевски.

„Техномаркет“ пък спря да плаща наеми за магазините, които са собственост на „Глориент инвестмънт“. По-късно фирмата на Пеевски заведе насрещни дела, с които оспори продажбата на имотите преди 10 години. Британската компания заплаши да информира всички чужди инвеститори за проблемите си в България.