Парламентът все пак не отпусна 10 млн. лв. допълнително на Българската академия на науките (БАН) през 2017 г. Решението е окончателно, тъй като бюджетът на държавата за догодина бе приет изцяло на второ четене.

По-рано днес всички парламентарни партии се съюзиха срещу ГЕРБ и успяха да гласуват увеличение на бюджета на БАН - от 80,84 на 90,84 млн. лв. Дадени бяха и още половин милион лева на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (общо 52,1 млн. лв.).

По време на вота от най-голямата парламентарна група (ГЕРБ) гласуваха "въздържал се". А останалите партии подкрепиха предложението, направено от депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, "Атака" и АБВ. БСП и ДПС също се включиха в "задругата" на малките партии и по-големите бюджети на БАН и СУ минаха.

Когато стигнаха до Преходните и заключителни разпоредби към бюджет 2017, от ГЕРБ се върнаха на текстовете, свързани с парите за БАН и СУ. Първо бе подложен на гласуване чл. 1 от проектозакона, в който са приходите и разходите на цялата държава. Там ГЕРБ надделя, тъй като видимо имаше надмощие в броя депутати - мнозина избраници от малките партии не бяха в залата.

Усещайки преимуществото, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) предложи депутатите да се върнат на бюджета на Министерството на образованието и науката. Същият член по-рано днес беше гласуван и там бяха предвидени допълнителните пари за БАН и СУ. ГЕРБ обаче подложи текста отново на гласуване и така раздаването на по-големи суми падна.

"Днес гласувахме да дадем пари на БАН, които те няма да получат. Приключваме темата", обобщи Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт.

За обрата донякъде са виновни и депутатите от по-малките партии, които не дочакаха последните параграфи от проектозакона за държавния бюджет и рано напуснаха пленарна зала.

От БСП обявиха, че ще проверят дали има основание да сезират Конституционния съд за днешната процедура. Малко преди да гласуват окончателно бюджет 2017 г., от левицата напуснаха залата в знак на протест. 

"ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука". Това каза народният представител от БСП Румен Гечев на брифинг след приемането на бюджета.

"Категорично отказваме да приемем твърдението, че сме направили пуч срещу българската наука. В БАН има институти, които чудесно изпълняват своите функции. Но има и институти, които са за закриване. Те са тези, които искат да получат подаянието от бюджета, за да съществуват”, контрира след това Менда Стоянова от ГЕРБ.

В крайна сметка протестите на БАН не дадоха резултат. В средата на месеца близо 1000 учени от академията протестираха в центъра на София с искане за повече пари за наука. Предложеният за 2017 г. бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури, дори не покрива абсурдно ниското трудово възнаграждение, което е с 200 лв. под средната заплата за страната, обявиха тогава учените.