Прилага ли се т. нар. закон за бурките, който забранява носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо изцяло лицето? Този въпрос поставиха депутатите от Патриотичния фронт Искрен Веселинов и Красимир Каракачанов на парламентарния контрол днес. Адресат беше вътрешната министърка в оставка Румяна Бъчварова

"Бяхме свидетели на един експеримент от страна на електронните медии", обясни Веселинов.

Става дума за репортаж на телевизия Bulgaria on Air, в който репортерка, облечена с бурка, направи разходка из цяло София, без да бъде спряна от полицията. Едва на терминал 1 на Софийското летище някой се сети да направи проверка и то не веднага.

"Притеснително беше това в контекста на международната терористична заплаха", заяви загрижен Веселинов.

Министърката в оставка Бъчварова бе подготвила подробен отговор:

"Знаете, че разпоредбите влязоха в сила преди месец, малко повече, 48 дни. Би трябвало да отчетем и технологичното време, което би  отнело правната норма да влезе в действие", заяви тя и спомена детайлно всички, на които е пратила заповед след влизането в сила на закона.

В закона обаче не е предвидено подобно технологично време - веднъж влязъл в сила, той трябва да се спазва, иначе МВР просто не си върши работата.

По думите на министърката досега е заловен само един нарушител, който е получил акт за описаната в закона глоба (200 лв за първо нарушение). 

"Що се отнася до случая, който цитирате, той е бил на 25 октомври, т. е. 10 дни след влизането на закона в сила. Влизането е регистрирано в 16:15 ч, а спирането им е осъществено в 16:25 ч, тоест са били нужни 10 минути на полицията да реагира", обясни тя репортажа.

Колегите от Bulgaria on Air обаче твърдят, че са обикаляли спокойно около летището половин час, преди да бъде отбелязано присъствието им от МВР. 

Изключително доволен Каракачанов излезе на трибуната:

"Доволен съм от вашия отговор. Да се чуе от трибуната на Народното събрание, че законът е влязъл в сила и не може да бъде нарушаван."

Той говори още близо две минути, отбелязвайки колко навременен е бил законът, но и колко други промени - например да се блокира финансирането на религиозни институции от чужбина - могат да бъдат приети в бъдеще "с Божията помощ".