Управата на "Челси" платила 50 000 паунда на бившия си футболист Гари Джонсън, за да спечели мълчанието му, че е бил изнасилван стотици пъти от бившия шеф на скаутите на клуба Еди Хийт, вече покойник.

Скандалът с блудства във футболна Англия вече добива застрашителни размери. Споменават се най-големите клубове на Острова. 

Един от последните, проговорили пред медиите и полицията е Гари Джонсън, който започва да играе в "Челси", когато навършва 11 години през 1970 г. А в периода 1978-1981 г. е обличал екипа на мъжкия отбор. След това преминава в "Брентфорд" и завършва кариерата си в Южна Африка.

Гари твърди, че е изнасилван стотици пъти, по няколко на седмица, когато е бил юноша в "Челси". Именно от Еди Хийт, който в началото го е канил да пренощува в дома му.

Джонсън, сега шофьор на такси в Лондон, събрал смелост да разкаже всичко в полицията едва през 2014 г. Тъй като насилникът му Еди Хийт вече не бил между живите, униформените го посъветвали да отиде в "Челси" с обвиненията си. Така и направил, а на 16 юли 2015 г. Джонсън и бившият му клуб сключили споразумение за мълчание срещу 50 000 паунда.

Таксиметровият шофьор решил да наруши контракта и да проговори пред "Дейли Мирър", виждайки размерите на скандала. Той разказва с подробности какво му се е случвало.

Междувременно стана ясно, че вече около 350 души са свидетелствали пред полицията във Великобритания за това как са станали жертва на сексуално насилие в детските си и юношески години в школите на футболни клубове.

Скандалът започна миналата седмица, когато няколко бивши футболисти, сред които и национали, разкриха, че са били малтретирани и унижавани от треньори и скаути.  

"Работим в тясно сътрудничество с Футболната асоциация, за да сме сигурни, че отговорът ни на този разрастващ се проблем е ефективно координиран", заявиха от звеното за защита на децата.