Цените на горивата по бензиностанциите в България тръгнаха нагоре. Това става само няколко дни, след като държавите от Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) плюс Русия се съгласиха да намалят добива на нефт до 32,5 млн. барела дневно.

В резултат петролът поскъпна с над 10% на международните борси - барел от сорта "Брент" се търгува днес за над 53 долара спрямо 46-48 долара в началото на седмицата.

Масовият бензин А-95 се продава в големите вериги у нас за 2,03-2,08 лева за литър. Най-голямата компания в бранша (по продажби на дребно) "Лукойл България" повиши днес цените с 2 стотинки - до 2,04 лв./л, показват данни на специализирания сайт Fuelo.

В пунктовете на "ОМВ България" бензин А-95 струва днес средно 2,08 лв./л спрямо 2,06 лв./л вчера. На обект на веригата в Благоевград горивото се продаваше за 2,10 лв. Същата е цената на обекта "Шел Калотина" на българо-сръбската граница.

В бензиностанциите "Круиз" (собственост на големия търговец на едро "Сакса") бензин А-95 се продава за 1,97 лв./л, а във "ВМ петролеум" на варненския бизнесмен и неуспял кандидат за президент Веселин Марешки цената е 1,75 лв./л (вчера беше 1,73 лв./л).

В повечето големи вериги дизелът вече трайно мина границата от 2,00 лв. за литър. В началото на седмицата горивото в "Петрол", "Лукойл" и "Шел" струваше по 1,97-1,98 лв./л, днес ситуацията е следната: в "Петрол" е 1,99 лв./л, в "Лукойл" - 2,00 лв./л, в "Шел" - 2,01 лв./л.

"Еко", Ромпетрол" и "Газпром" засега не са реагирали, но тези вериги държаха по-високи цени спрямо конкуренцията в последните седмици. Цената при тях е 2,03 лв./л.

По данни на Fuelo най-скъпият дизел днес се продава в обекта "Шел Калотина" - 2,11 лв. за литър.

Обектите в страната с най-скъп бензин А-95 на 2 ноември. Визуализация Fuelo

Бизнес агенция "Блумбърг" предаде днес, че решението на ОПЕК за намаляване на добива е станало възможно след среднощен разговор между министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих и руския му колега Александър Новак.

До тази седмица прогнозите за постигане на споразумение в рамките на ОПЕК не са били добри. Всяка страна е имала различия за количеството петрол, с което трябвало да бъде намален добивът. Но в малките часове на 29 ноември Ал Фалих и Новак са провели телефонен разговор. По време на него Александър Новак е обещал, че Русия не само ще замрази добива на петрол, но и че ще го намали, пише "Блумбърг".

Москва е направила голям компромис, тъй като се е съгласила да намали производството с половината от общото количество, за което е настоявала ОПЕК от страните извън организацията. Напрактика това е позволило на Ал Фалих да убеди колегите си от ОПЕК да "орежат" добива.

От руската компания "Лукойл" са поискали днес правителството на Москва да ги компенсира за намалението на добивите.