Рейтинговата агенция Fitch остави дългосрочния кредитен рейтинг на България на ниво BBB- в чуждестранна и местна валута. Това стана ясно от съобщение на Министерството на финансите. Според агенцията перспективата към имономиката ни е стабилна, таванът за рейтинг на страната остава ВВВ+.

Причината рейтингът на страната ни да бъде потвърден е доброто състояние на публичните финанси, но нестабилната политическа обстановка е посочена като ограничаващ фактор и създава риск да бъдат блокирани структурните реформи, пише още в съобщението.

Fitch прогнозира среден реален растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,8% за следващите две години - 2017-2018 г.

От рейтинговата агенция казват още, че изпълнението на бюджета за 2016 г. е добро и прогнозират дефицит от 0,9 на сто на начислена основа. Планираният дефицит за годината бе 1,9%, казват от Министерството на финансите. Подчертава се и стабилността на валутния борд.

Според Fitch основните рискови фактори за България са материализиране на условните задължения на държавата, свързани с държавните предприятия и/или банковия сектор, както и по-висок бюджетен дефицит.