Третият лъч на метрото в София се отдалечава в бъдещето, след като днес Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на шефа на общинската компания "Метрополитен" за набиране на изпълнител на проекта.

Според КЗК изискването на възложителя придобитият опит на проектантите от изпълнение на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията. "В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години", казват експертите.

Ведомството критикува и искания от възложителя опит за изграждане на конструкции на минимум 5000 метра тунел (метро, ж.п. тунели, пътни тунели) по щитов метод. Това обхваща над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина.

Иначе третата метролиния се предвижда да е с дължина  7016,34 м и общо 7 метростанции. Трасето е следното: ул. “Владимир Вазов“, ул. “Професор Милко Бичев“, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“, „Орлов мост“, бул.“Васил Левски“, бул. “Патриарх Евтимий“, бул. “Прага“, ул. „Георги Софийски“, Медицинска академия, кръстовището на бул. “България“ и бул. “Иван Гешов“, ул. “Кюстендил“, кв. Красно село - ул.“Житница“.