„Лотария е тази работа, казвам ви.“ Така Теодор Ушев коментира своя шанс да получи номинация за „Оскар“. Филмът му „Сляпата Вайша“ е в десетката преди обявяването на петте претенденти в категорията за късометражно анимационно кино.

„Все си повтарям – по-кротко, каквото – такова. Стигнахме до десетката, не е малко. Знаете ли колко трудно е дори това? – казва Ушев в интервю за „168 часа“. – На годината се произвеждат повече от 3500 късометражни анимации в света. И всичките си мислят, че ще спечелят „Оскар”. Фестивалите, които дават право на квалификаци, не са много, а освен че филмът ти трябва да е селекциониран там, той трябва и да спечели голямата награда. И така се образува „дългият списък“, който тази година е бил рекордните 70 филма. От тях останаха 10. Тоест цедките са много.“

Ушев обяснява, че не е достатъчно само филмът да е добър:

„Трябва и мъничко шанс. Който аз досега нямам в изобилие. Всичко в живота ми се случва с много труд, търпение, опити. Никога от пръв път“.

„Сляпата Вайша“ е по едноименния разказ на Георги Господинов. Пред „168 часа“ Теодор Ушев разкрива, че ще създаде анимация и по романа „Физика на тъгата“ на Господинов.

„Той е много поетичен автор, книгите му винаги са конструирани много добре – казва Ушев. – Думите му са като куршуми, а историите и символите – много мощни. Визуален писател. Няма много такива в световен мащаб. И това е много вдъхновяващо за анимация. Той не конструира характери, нито образи. Те са флуидни, подсказани чрез обекти, списъци, случки. Е, на мен ми остава да ги нарисувам и това е много вдъхновяващо! „Физика на тъгата“ влезе директно в сърцето ми. Все едно че аз съм я изживял. В това е силата му – да приобщава читателя към „мъглата“, да го води, губи, очарова. Бих искал в моя филм да се случи точно това.“

Площад Славейков.