Италианският премиер Матео Ренци обяви в неделя през нощта, че ще подаде оставка, след като претърпя тежка загуба на референдума за конституционни промени. Това съобщиха италианските медии.

Малко след полунощ премиерът направи изказване, в което каза, че поема пълна отговорност за загубата.

„Моето управление приключва тук“, заяви Ренци пред репортери.

И така потвърди даденото по-рано обещание, за което самият той каза след време, че е било грешка.

Премиерът каза, че официално ще подаде оставка в понеделник след изключително ясната победа на противниците на реформите.

„Аз исках да намаля броя на депутатите. А в крайна сметка се освобождава моето място“, каза още той.

59% от участвалите са отговорили с "Не". Официалните резултати вече са публикувани на сайта на италианското МВР. Избирателната активност е била над 69%.

[[nid:47582]]

Провалът на правителството може да отвори вратата за предсрочни парламентарни избори през 2017 г. и възможност на тях да победи популистката партия "Пет звезди" на Бепе Грило, който се е обявявал срещу членството в еврозоната.

Едно от имената, спрягани за потенциален наследник на Матео Ренци, е на финансовия министър Пиер Карло Падоан, пише "Гардиън". На журналистически въпрос за бъдещите си планове министърът отговори, че „всичко ще зависи от новото правителство“.

Министърът на културата Дарио Франчесхини и председателят на горната камара на парламента Пиетро Грасо също са възможни варианти.