Не е тайна, че хората, които страдат от безсъние дълго време, имат по-лошо здраве – имунитетът им често отслабва, по-често са податливи на депресии и други болести. Въпреки това досега се смяташе, че една-две безсънни нощи въобще не вредят на здравето. Но нови изследвания твърдят, че това съвсем не е така.

Дори кратките нарушения на съня могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми, показват резултатите от експеримент, проведен от германски учени от Университета в Бон, съобщава Medical Daily.

Екип, воден от Даниел Кютинг, провел експеримент, в който участвали 20 души – 19 мъже и една жена. На всички бил направен магнитен резонанс на сърдечно-съдовата система, след като за 24 часа им позволили да спят само три. Учените взели за анализ кръв и урина, измерели им кръвното налягане и честотата на сърдечните удари. На нито един от участниците в изследването не било разрешено да приема продукти с кофеин, или такива съдържащи теобромин – например шоколад, орехи или чай.

Какви били резултатите – дори една безсънна нощ довела при всички участници до повишаване на кръвното налягане и ускорен пулс. Освен това в кръвта им била открита концентрация на хормоните, свързани със стреса.

Изследването доказва още веднъж, че сънят е изключително важен за доброто здраве и не бива да бъде пренебрегван.