Министерството на отбраната няма да продава апетитен терен с площ 11,5 дка в столичния жк "Младост" 3. По настояване на премиера Бойко Борисов ще бъде внесено предложение за отмяна на решението за продажба на имота. Това съобщиха от Министерския съвет.

Теренът е предоставен за управление на Министерството на отбраната. Очаква се министър Николай Ненчев да внесе предложението за решение, с което ще бъде отменено съгласието за продажба.

На 2 ноември тази година правителството даде съгласие имотът да бъде продаден на търг от Министерството на отбраната. От решението стана ясно, че парцелът е с площ 11,512 дка и върху него има 5 сгради с обща застроена площ 944 кв. метра. Данъчната му оценка е 714 627,50 лв.

Имотът се е ползвал преди години от военните, но сега е с отпаднала необходимост.

Решението за продажба дойде в изключително неподходящ момент. По принцип в "Младост" има силен интерес за покупка на терени и строителство на нови жилищни и не само сгради. Но заради случаи на презастрояване, жители на квартала се надигнаха на протест. Нещо повече - една от лидерките на протестите Десислава Иванчева бе избрана за кмет на район "Младост".

Теренът се намира много близо до "Кауфланд" и вече съборения магазин "Нова Деница" (бивш "Аско Деница), на чието място се планира огромен комплекс с над 1000 жилища, мол и хотел. Военните обявиха начална цена от 791 470 лв. или 68,8 лв. на квадратен метър.

За сравнение, 31,25 дка на "Нова Деница" бяха продадени през 2013 г. за 22,83 млн. лв. Сделката стана тогава при цена от 730 лв. на квадратен метър, което е над 10 пъти повече от исканата начална цена от Министерството на отбраната.

Разбира се, трябва да се направи уточнението, че статутът на имота е особен - зона за обществено-обслужващи дейности и озеленяване. Тоест, новият купувач ще трябва да направи промяна в подробния устойствен план, за да извърши застрояване (бел. ред. - подобни промени обаче са честа практика в България).

По предложение на премиера Бойко Борисов имотът би могъл да се предостави на Столична община за изграждане на парк, съобщиха от правителството. С уточнението, че това може да стане, когато са преминали всички необходими законови процедури.