Една от най-известните секссцени в киното предизвика скандал отново 44 години след заснемането си. Интервю с режисьора на филма „Последното танго в Париж“, Бернардо Бертолучи, в което той разказва как са се наговорили с Марлон Брандо да снимат изнасилване без съгласието на 19-годишната актриса Мария Шнайдер, предизвика възмущение в Холивуд, съобщава „Гардиън“. 

Във видеоинтервю от 2013 г., което видя бял свят тези дни, Бертолучи си спомня как сутринта преди снимките той и Брандо заедно стигнали до идеята за скандалната сцена, в което (героят на) Брандо използва парче масло за анално насилие над любовницата си, която се играе от Шнайдер. Въпреки че признава плана си за ужасен, Бертолучи твърди, че не съжалява за това, което са направили с Брандо – макар и да изпитва вина.

Филмът от 1972 г. „Последно танго в Париж“ разказва историята на мъж, който започва анонимна връзка, след като съпругата му се е самоубила. С излизането си творбата шокира публиката с ярките сцени на сексуално насилие, които и до днес предизвикват противоречия. По време на снимките Брандо е на 48, а Шнайдер на 19.

Шнайдер почина от рак на 58 г. през 2011-а, а в интервюто от 2013-а Бертолучи признава, че след края на снимките на „Последно танго…“ не се е чувал с нея, защото разбирал, че тя го е намразила. През 2007 г. Мария Шнайдер разказва, че се е почувствала унизена и „малко изнасилена – едновременно от Марлон и Бертолучи“, въпреки че реално секс не е имало.

„Аз трябваше да повикам агента или адвоката си на снимачната площадка, защото никой не може да принуди някой да снима нещо, което го няма в сценария – но тогава не знаех това – обяснява тя пред „Дейли мейл“. – Марлон ми каза: „Мария, не се безпокой, това е само филм“. След сцената дори не дойде да се извини или ме успокои.“

Коментарите на Бертолучи предизвикаха възмущение в социалните медии, включително и на известни личности, както и призиви режисьорът да бъде лишен от награди или съден.

Джесика Частейн написа в туитър:

„До всички, което обичат този филм – вие гледате как 48-годишен мъж насилва 19-годишно момиче. Нападението е планирано от режисьора. Отвратена съм“.

Еван Рейчъл Уд повтори коментара на Частейн и добави:

„Това е сърцераздирателно и скандално. Само двама много болни индивиди могат да мислят, че това е ок“.

Крис Еванс написа:

„Никога няма да мога да гледам този филм, Бертолучи или Брандо, както досега. Това е повече от отвратително. Гневен съм“.

С което предизвика реакция от Анна Кендрик:

„Мис Шнайдер разказа това преди няколко години. Когато се възмущавах, някои хора (известни като пичове) си обръщаха очите”.

Еванс й отвърна, че двамата е трябвало да влязат в затвора.

„Изпитах гадене от тази новина, защото като всички останали, наивно приемах за даденост, че Бертолучи, Брандо и Шнайдер заедно са обсъдили и репетирали тази сцена преди снимките – пише в „Гардиън“ Питър Брадшоу. – Епизодът, в който Пол (Брандо) насилва Джийн (Шнайдер) с помощта на пакетче масло, е шокиращ. Но истината е, че двама мъже с голяма власт, на възраст 32 и 48 години, са организирали това унижение. А за нас, както отбеляза Джесика Частейн, остава само отвращението.“

Според кинокритика на „Гардиън“, историята на Холивуд е пълна с подобни случаи, „които се подават като връхчетата на айсберги над повърхността“. Всеки е чувал за най-прочутите от тях: съдебното преследване и изгнанието на Роман Полански (подкрепен публично от Бертолучи); за обвиненията (отречени и недоказани)срещу Уди Алън. Но историята на нормализираното сексуално насилие не е широко известна – едва ли има актриса, която да не се е сблъсквала с някакъв вид сексуална агресия на кастинг – най-често, разбира се, не пред камерата.

„В своята безочливост Бертолучи постави злоупотребата си пред камерата и като толкова много хора от своето време той отказва да види какво в постъпката му не е наред“, пише Брадшоу в текст по темата.

Площад Славейков