Представители на Китайската национална ядрена корпорация са потвърдили готовността за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Това съобщиха от правителствената пресслужба след среща на чужденците с премиера и министрите в оставка Бойко Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова.

Разговорите са били по инициатива на китайската корпорация (China National Nuclear Corporation).

Премиерът Борисов е пояснил по време на срещата, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Китайците били готови да участват при подобни условия, съобщават от Министерския съвет.

В следващите дни предстои „Националната електрическа компания“ да заплати на руската „Атомстройекспорт“ дължимата сума за оборудването на "Белене" според арбитражното решение. Така българската компания ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация, се казва в днешното официално съобщение.

За интерес на Китай към ядрената ни енергетика се заговори още през ноември 2015 г. при посещението там на премиера Бойко Борисов.

"Има голяма възможност за голям инвеститор в следващите реактори на АЕЦ "Козлодуй". Говорим за финансов инвеститор в един бъдещ строеж, щото всички знаем, че след десетина-петнайсет години трябва да продължим да имаме реактори в Козлодуй, но за тази работа трябват и пари...", каза премиерът тогава в посолството ни в Пекин.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на Китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет.

Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.

Интересът на Китай към АЕЦ "Белене" е още от времето на кабинета "Сергей Станишев". За съжаление, тогава се реагира неадекватно, заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков в предаването "Лице в лице" по бТВ. По думите му френска компания също проявявала интерес към новата ядрена мощност и това се знаело много добре от настоящото правителство.

"Нероденото дете" "Белене" ни излезе скъпо, защото правителството на Пламен Орешарски направи всичко възможно да блокира проекта, както и правителствата на Бойко Борисов - и първото, и второто в оставка. Това е стратегически проект. И ако той не бъде реализиран, ние ще излезем от картата на ядрените държави", каза Петков.

И добави, че ако се допусне отново неадекватна реакция от страна на българското правителство - независимо дали това или следващото - рискуваме да разгоним "този път трайно и безвъзвратно" потенциалните инвеститори.