Изследователи от Орегонския университет в САЩ патентоваха нов щам водорасло, което има вкус на сготвен бекон, съобщи Bussiness Insider. Освен това подобното на червеникава маруля морско растение има два пъти повече полезни вещества от свръхпопулярния като "суперхрана" кейл (къдраво зеле).

Става въпрос за нов тип червено водорасло, което по принцип расте по бреговете и на Тихия, и на Атлантическия океан. Както често се случва, целта била друга - екипът от Орегон всъщност търсел с какво да храни морския охлюв абалон, който е популярна гозба в Азия.

Крис Лангдън, главният изследовател на проекта оценил водораслото, когато негов колега - Чък Туумбс - посетил офиса му, видял го и предположил, че то представлява потенциал за развитие на нова индустрия в Орегон.

След това започнал да разработва различни храни с него в Центъра за хранителна иновация към университета. 

"Това е страхотно нещо. Когато го изпържиш, има вкус на бекон, не на водорасло. И ароматът на бекон е доста силен", обяснява Лангдън.

Все още няма анализ върху това дали комерсиализацията на водораслото ще е практична, но екипът смята, че на веганския и вегетарианския пазар ще има интерес от продукта. В момента студентите на Туумбс разработват маркетингов план.

Друго предимство на водораслото е, че расте бързо - дори в сегашните лабораторни условия, Лангдън твъри, че лесно се изкарват между 18 и 37 килограма седмично.