Силно въздействащ нов филм с участието на посланика на добра воля на УНИЦЕФ Дейвид Бекъм бе пуснат днес, за да илюстрира бруталната реалност, че физическият и психическият тормоз могат да оставят белег върху децата завинаги.

През новия 60-секунден филм на УНИЦЕФ, сцени на насилие срещу деца се появяват като анимирани татуировки по тялото на Дейвид Бекъм. Когато е правил своите татуировки, те са били, за да отбележат щастливи и важни моменти в живота. Уви, милиони деца носят белег, който те не са избрали - на насилие и тормоз. Анимациите във филма са за тези твърде често срещани форми на насилие, които момчетата и момичетата понасят на местата, където би трябвало да бъдат в безопасност - техните домове, училища, онлайн и в техните общности, съобщава УНИЦЕФ.

Снимки УНИЦЕФ

 

 

„Когато започнах моят Фонд 7 с УНИЦЕФ, аз се ангажирах да направя всичко възможно, за да направим света по-безопасно място за децата, както и да говоря по проблеми, които оказват разрушително въздействие върху живота на децата. Един от тези въпроси е насилието. На всеки пет минути, някъде по света, едно дете умира от насилие. Милиони повече са застрашени от физическо, емоционално и сексуално насилие, което може да унищожи детството им завинаги. Миналата година посетих Камбоджа с УНИЦЕФ, където срещнах и слушах деца, които ми разказваха за ужасното насилие, което са преживели. Бях шокиран от това, което чух и видях. Никое дете не трябва да преживява това. Но във всички краища на света, в домовете си, училищата и на улицата, децата страдат от насилие. Надявам се, че този нов проект ще привлече вниманието към този спешен въпрос и ще вдъхнови действие. Насилието срещу деца е грешно и заедно ние трябва да сложим край.“, заяви Бекъм.

Трагичните последици от насилието засягат всички аспекти на живота на детето и могат да се предават от едно поколение на друго. Насилието срещу деца носи сериозни разходи за всички общества във всеки регион на света.

„Насилието и тормозът оказват ужасно влияние върху живота и бъдещето на децата - увреждат телата им, подкопават тяхното емоционално благополучие, дори пречат на здравословното развитие на мозъците им. Когато ние закриляме децата от насилие, ние предотвратяваме индивидуални трагедии, като насърчаваме по-силни и по-стабилни общества. Благодарение на силни защитници като Дейвид Бекъм, както и силата на гласовете на самите деца и млади хора, ние събираме увереност, че насилието срещу деца по света може да спре.“, каза Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Насилието не е неизбежно. УНИЦЕФ посочва седем доказани стратегии, които могат да помогнат за край на насилието срещу деца. Те включват укрепване нагласите, които поддържат ненасилието; прилагане на законите; създаване на безопасна среда за децата; подкрепа за родителите и настойници; увеличаване на доходите на семействата за намаляване на бедността; укрепване на социалните услуги и обучения на децата с житейски умения.

След  като 10 години беше посланик на добра воля на УНИЦЕФ, Дейвид Бекъм основа 7: Фондът на Дейвид Бекъм за УНИЦЕФ през февруари 2015 г., като пое ангажимент да подпомага най-уязвимите деца в света. По-късно същата година, футболната звезда посети Камбоджа, където се срещна с деца, претърпели насилие и тормоз. Потресен от историите, които чу, впоследствие Бекъм призова от трибуната на ООН световните лидери да поставят децата, особено най-уязвимите, в центъра на новите Цели за устойчиво развитие, напомнят от Детския фонд на ООН.
 

:: Най-новите налични статистически данни показват, стряскащи нива на насилие срещу деца:
:: На всеки пет минути едно дете умира в резултат на насилие.
:: Приблизително едно на всеки 10 момичета под 20-годишна възраст, или 120 милиона момичета в световен мащаб, са преживели сексуално насилие.
:: Всяка година близо 1 милиард деца - или 6 от 10 деца в световен мащаб - на възраст между 2-14 г. са подлагани редовно на физическо наказание от техните настойници.
:: Една трета от учениците на възраст между 13-15 г. в световен мащаб са редовно тормозени.