Авария на влак на софийското метро причини суматоха и огромна навалица от хора по централните станции. Инцидентът се е случи около 18,00 ч в понеделник вечер. Мотриса бе закъсала в района на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За съжаление, повредата стана в час пик, когато хиляди хора се прибират от работните си места.

Три часа и половина по-късно столичната кметица Йорданка Фандъкова написа в профила си във фейсбук, че причина за аварията е "счупена контактна релса и възстановяването й изисква значително повече време от първоначално предвиденото". И обеща, че до сутринта повредата ще бъде отстранена. Общината пусна и автобуси, които да се движат до полунощ от метростанция "Сердика" до метростанция "Младост 1" и обратно. Автобусите тръгват от двете станции по маршрут:

Бул. "Ал. Стамболийски" - бул. "Христо Ботев" - бул. "Т. Александров" - бул. "Цар Освободител" - бул. Ев. и Хр. Георгиеви" - бул. "Драган Цанков" - бул. "Марко Семов" - бул. "Андрей Сахаров" и обратно.

Вижте как се разви ситуацията по часове:

"Влаковете на метрото по първата метролиния от метростанция Сердика в посока "Младост" имат закъснение заради възникнал технически проблем с една от мотрисите. Работи се по възстановяване на движението", написа кметицата Фандъкова във фейсбук в 18,14 ч.

Потърпевши разказаха, че дори след аварията касиерките на гишетата продължили да продават билети и хаосът се засилил, тъй като централните метростанции били буквално препълнени от хора.

В 19,15 ч пътници, желаещи да се качат на метроспирка "Г. М. Димитров" в посока към центъра, съобщиха, че станцията е затворена за неопределено време.

Минути по-късно - в 19,23 ч, Йорданка Фандъкова постна отново във фейсбук:

"Метрото от "Младост" до станцията при стадион "Васил Левски" се движи двупосочно. Все още не е възстановено движението между стадиона и "Сердика."

Блокиралото движение на метрото причини огромен наплив от хора в надземния градски транспорт - автобусен, тролейбусен и трамваен. Свободно такси се намираше по-трудно от четирилистна детелина. И мнозина поеха пеш в студа, ако не им се налагаше да вървят повече от половин-един час.

В 19,40 ч граждани коментираха на фейсбук страницата на Йорданка Фандъкова, че влаковете от "Младост" в посока център все още не вървят.

Около час по-късно, в 20,40 ч Йорданка Фандъкова отново се извини във фейсбук за това, че аварията още не е отстранена:

В 21,30 ч най-после стана ясна и причината за аварията - счупена контактна релса: