СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Страховита буря отне живота на най-малко 6 души, много райони на Германия  са опустошени. Ураганен вятър със скорост между 120 и 174 км/ч влъхлетя страната в 20 ч снощи и брули цялата нощ. 

Ранените са стотици, много сгради и магистрали са под вода. Затваряни бяха летища, на много места жп транспортът замря. Потрошени бяха хиляди автомобили, вихърт вдигна покриви и изкорени дървета. Мълнии опожариха сгради. Щетите са за милиони евро.

Най-много пострада 18-милионната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, където бяха осъществени 5000 спасителни операции. Според местното население ужасяващата картина на опустошението била като на война.

Трима души загинаха в столицата Дюселдорф. Те са потърсили спасение от бурята в малка пристройка. Стоварило се върху нея изкоренено вековно дърво е погубило живота им. Трима техни приятели са тежко ранени, двама от тях са с опасност за живота.

Четвътата жертва е от Кьолн. 20-метрово дърво е рухнало върху  колоездач, който е издъхнал на място. При същите обстоятелства с живота си се е разделил и велосипедист в Крефелд.

Загинал е и мъж от град Есен, който се опитал да разчисти пред къщата си отломки от покрива и мазилката. Бурята не пощади нито един район на Германия. И днес много магистрали са блокирани, вият се километрични автомобилни задръствания.  Такъв природен катаклизъм населението не помни от урагана Кирил. Той бушува в Германия на 18 срещу 19 януари 2007 г и носеше името на българина Кирил Генов. Тогава 65-годишният мъж не скриваше сълзите си и уверяваше от малкия екран и в пресата, че най-малко той е искал да причини такова бедствие.

Оказа се, че неговите три деца са решили да му направят невероятен подарък за 65-годишнината му. В Германия има практика да се откупват имена на зони с високо и ниско налягане. Така отдавна порасналите деца на Генов са внесли 250 евро в Института по метеорология към Свободния университет в Берлин с надеждата да изненат баща си – цяла Германия ще споменава името му. От Института по метеорологията кръщават съответните зони на името на кандидат по списък. Оказа се, че редът на Кирил е дошъл не при задаваща се зона с високо налягане, т. е. хубаво време, а с ниско. Тогава загинаха 47 души, щетите надхвърлиха 2,4 милиарда евро.

“Щеше да е по-добре децата да ме зарадват със самолетен билет до България”, пророни тогава Кирил Генов, който още от времето на ГДР живее в Берлин. 

При сегашната буря населението в цялата страна е предупреденено, че опасността не е отминала.  При необичайни температури от 36 - 38 градуса през деня и рязкото им падане нощем се очакват още природни катаклизми.