Вече втора седмица експерти от НЕК и АЕЦ "Козлодуй" са в Руската федерация и там правят инспекция в заводите, където се намира нашето оборудване. Това съобщи енергийната министърка Теменужка Петкова пред БНТ.

"Мога да кажа за българските граждани, че оборудването е там. Произведено е. В момента се инспектира от наша страна и колегите от "Атомстройекспорт" и "Росатом" удържаха своята дума и дадоха възможност да направим инспекция на произведеното оборудване, така че преди плащането да сме сигурно, че то действително е произведено и отговаря на съответните изисквания за качество", обяви Петкова.

До края на тази седмица НЕК ще плати своето задължение (1,2 млрд. лв.) към "Атомстройекспорт" по решението на международния арбитраж. Плащането стана възможно, след като българският парламент и българското правителство взеха съответните решения, беше гласуван специален закон, беше осигурено финансиране под формата на помощ от държавния бюджет, която НЕК ще върне след 7 години, обясни министърката.

След като оборудването (два реактора) бъде платено, то ще стане собственост на НЕК. След това идеята на правителството на Бойко Борисов (в оставка) беше активите на площадката на АЕЦ "Белене" да се отделят в отделна компания и тя да бъде продадена чрез публична процедура по реда на Закона за приватизация.

Теменужка Петкова говори и за вчерашната среща с представители на Китайската национална ядрена корпорация. След разговорите правителствената пресслужба съобщи, че компанията проявява интерес към реализацията на АЕЦ "Белене".

"На тази среща премиерът Борисов, вицепремиерът Дончев и аз заявихме твърдо позицията на българската страна, че такъв проект може да бъде изграден единствено и само на пазарна основа - без държавни гаранции, без договори за дългосрочно изкупуване на ел. енергия и с много силното присъствие на стратегически инвеститор. Представителите на компанията заявиха, че са склонни и биха желали да се обсъжда този вариант при условията, които поставихме. Но това предстои да се случи".

Водещият на БНТ попита Петкова и за вчерашната среща при министър-председателя Борисов с новоизбрания председател на БАН акад. Юлиан Ревалски. При което министърката обяви, че БЕХ предстои да възложи на БАН да напише стратегия в сектор "Енергетика".

Припомняме, че една от най-големите драми при приемането на бюджет 2017 миналата седмица бяха допълнителните 10 млн. лв. за академията, които предложиха малките партии. Но с процедурни хватки депутатите от ГЕРБ не допуснаха това да се случи. След вчерашната среща при Бойко Борисов обаче стана ясно, че БАН все пак ще получи допълнително над 8 млн. лв.

"Министерството на енергетиката и БАН биха могли да си сътрудничат. Много са гласовете "за" и "против" изграждането на нова ядрена мощност в Белене. Смятам, че БАН разполага с необходимия научен потенциал, който да даде възможност тя да се произнесе доколко е правилно в едната или другата посока. Същото се отнася и за въглищните централи в България - след споразумението в Париж нещата много се промениха", каза днес Теменужка Петкова.

Министърката съобщи още, че втората фаза на пазарния тест за интерконектора Гърция-България е успешна. Заявени били 1,57 куб. м газ при обявен капицетет на търга от 2,7 млрд. куб. м газ. Към настоящия момент има проявен интерес от още няколко компании, които не са участвали в първата фаза на пазарния тест, което не им дава възможност да се включат във втората фаза. В тази връзка обсъждаме възможността за нерезервирания капацитет на междусистемната връзка да бъде обявен нов търг, допълни Теменужка Петкова.

След като бъде резервиран капацитетът, ще стартира процедурата за обществена поръчка, свързана със строителството на интерконектора.

На 11 ноември т.г. беше открит официално и интерконтекторът с Румъния, който се забави няколко години поради различни проблеми.