Великобритания ще трябва първо да договори условията, при които да напусне Еврпейския съюз, а след това - бъдещите си отношения с него. Това каза днес пред журналисти в Брюксел главният преговорящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Колкото по-скоро започнат преговорите, толкова по-добре, защото те трябва да приключат до октомври 2018 г. предвид двегодишния срок за тях определен в договора на ЕС. Този срок включва и времето за ратификация на евентуалното споразумение, посочи той. ЕС вече е сформирал 30-членен преговорен екип.

"Юридически е много възможно преговорите за бъдещите отношения да са много различни - преговори с трета страна", каза Барние, бивш френски еврокомисар и външен министър. "Юридически нещата не могат да се направят едновременно".

"Членството в ЕС включва права и облаги. Третите страни (т.е. тези, които не членуват в ЕС - б.а.) никога не могат да имат същите права и облаги, защото те нямат същите задължения", добави той. "Единният пазар и неговите четири свободи (на движение на хора, стоки, услугии капитали - б.а.) са неразделни. Избор на предимства не се предвижда".

След договарянето на напускането трябва да има преходен период, "който да улесни бъдещото споразумение" за отношенията на между Обединеното кралство и ЕС, каза Барние.

Като модел за тях той посочи отношенията между ЕС и съответно Норвегия и Исландия, които не членуват в съюза, но са част от т.нар. Европейско икономическо пространство, където достъпът до единния пазар се получава срещу вноски в бюджета на ЕС.

 
За да започнат преговорите, британското правителство трябва да подаде молба съгласно член 50 от Лисабонския договор, който определя реда за излизане на държава от ЕС. Министър-председателката Тереза Мей обяви намерение да направи това най-късно до края на март 2017 г., но този план може бъде осуетен, ако Върховният съд реши, че тя първо трябва да поиска разрешение от парламента. Слушанията по делото текат в момента и се очаква съдиите да се произнесат в близките дни.
 
"В началото двете години включват времето, в което Съветът да даде указания и мандат за преговорите. Накрая споразумението трябва, разбира се, да бъде одобрено от Съвета и от Европейския парламент. Най-сетне Обединеното кралство ще трябва да одобри споразумението - всичко това в рамките на двегодишния период", каза Барние. "Всичко на всичко ще имаме по-малко от 18 месеца да преговаряме. Това е кратко. Ако Обединеното кралство ни уведоми в края на март, както министър-председателят Тереза Мей каза, че ще направи, можем спокойно да кажем, че преговорите биха започнали няколко седмици по-късно и да стигнем до член 50 през октомври 2018 г."

 

Референдумът от 23 юни т.г., в който британците гласуваха с 52 на 48 на сто страната им да напусне ЕС, не е правно обвързващ за правителството. Съд от по-ниска инстанция реши миналия месец, че правителството е длъжно да се допита до парламента, преди да подаде молбата по чл. 50. То обжалва решението пред Върховния съд.