80-годишен българин от Русе почина след като му бе преляна кръв, заразена с малария, съобщи Нова ТВ. 

Кръвна е дарена от чуждестранен студент в местния университет, уточнява началникът на болницата д-р Светослав Дачев.

Пациентът е бил приет в белодробната болница в града на 26 ноември с пневмония. На втория ден лекарите откриват малариен плазмодий в кръвта му. Веднага са уведомени Министерството на здравеопазването и РЗИ-Русе, днес пациентът умира. Според д-р Дачев обаче причините за смъртта са влошаване на сърдечната и дихателната дейност, а не маларията, която типично засяга черния дроб и мозъка. Кръвта всъщност е прелята преди 10 дни, когато той е лежал в многопрофилната болница в Русе именно заради кардиологични проблеми. Възрастният пациент е имал много медицински проблеми.

Студентът е издирен и има документи от Националния център по заразни и паразитни болести, че също има малариен плазмодий. 

От Кръводарителния център не коментират дали техни служители са виновни, назначена е проверка. Но пред Нова ТВ зам.-здравният министър Ваньо Шарков заяви, че те са тествали само за хепатит, СПИН и сифилис и имат вина.

"Не е установено наличието на заболяване. Не се е налагало изследване за малария, защото не се е знаело, че става въпрос за боледувал от малария пациент. Шефът на екипа е трябвало да прочете анкетната листа и ще си понесе наказанието. Вече има проверка. Тя трябва да завърши с предписание за наказание", каза той.