Новоизбраният президент Доналд Тръмп разширява полето от кандидати за държавен секретар, докато преходният му екип остава разделен близо месец след избирането по въпроса как да бъде запълнена най-важната празнина в бъдещия кабинет.

Келиан Конуей - висш съветник на Тръмп, заяви пред журналисти в неделя, че търсенето е разширено отвъд четиримата души, зи които се смяташе, че са обсъждани, и че Тръмп смята да разговаря с допълнителните кандидати в началото на тази седмица.

Тези нови кандидати, изглежда, включват Джон Болтън - посланик в ООН по времето на Джордж Буш-младши, Джон Хънтсман - бивш губернатор на Юта и посланик в Китай при Обама, - Рекс Тилърсън - президент и изпълнителен директор на "Ексон мобил", и сенатора Джо Манчин - демократ от Западна Вирджиния.

Джон Болтън излиза от среща с Доналд Тръмп.

Попитан за търсенето в предаването "тази седмица" на Ей Би Си, новоизбраният вицепрезидент Майк Пенс посочи Болтън като потенциален кандидат и каза, че останалите могат да бъдат добавени в списъка. Болтън се срещна с Тръмп за близо час в петък, а Тилърсън ще се срещне с Тръмп днес според двама души, запитани за рандевутата.

Въпреки разногласията си за войната в Ирак, която Болтън яростно подкрепяше, Тръмп заяви по време на кампанията си, че се е обърнал към него за военен съвет, и го нарече "костелив орех".

Джон Хънтсман.

Преходният екип преди даде знак, че групата обсъждани хора е стеснена до четирима души - Мит Ромни - кандидат-президентът на републиканците през 2012 г., Рудолф Джулиани - бивш кмет на Ню Йорк и близък съюзник на Тръмп, сенаторът Боб Коркър от Тенеси - председател на Комисията по външни отношения, и Дейвид Петреъс - пенсионираният генерал и директор на ЦРУ по времето на Обама.

С някои от тези кандидати може да бъде разговаряно отново, казаха хората, попитани за срещите. Обявяването на избрания за поста не се очаква поне още няколко дни.

Освен това Петреъс се появи в "Тази седмица", за да изтъкне външнополитическия си опит в армията и работата си зад граница в частния сектор. Той се постара да омаловажи потенциална и значителна спънка за кандидатурата си - небрежно боравене с класифицирани материали с любовницата си журналистка, докато е бил висш генерал. Петреъс се призна за виновен по обвинението през 2015 г. и бе принуден да подаде оставка като шеф на ЦРУ.

Рекс Тилърсън.

"Преди пет години допуснах сериозна грешка, - заяви Петреъс. - Признах я. Извиних се за нея. Платих много висока цена за нея и си извлякох поука от това." Но допълни, че е било работа на другите "да решат дали това наистина може да го елиминира или не".

Споровете кой трябва да бъде дипломат номер 1 на Америка стават, докато екипът на Тръмп продължава да бъде разпъван за нарушилия протокола телефонен разговор с президентката на Тайван миналата седмица, което разгневи Китай и смути други страни в Азия. Болтън е за по-тесни връзки с Тайван като начин за оказване на натиск върху Китай, като твърди, че нарастващата мощ на Пекин в региона трябва да бъде следена.

Съветниците на Тръмп се карат, понякога публично, дали той трябва да избира сред верните хора от щаба си или да излезе извън този кръг - ход, който може да отчужди избирателите, разгневили се на елита в Републиканската партия. Много от тези спорове са съсредоточени върху Ромни, който бе сред най-яростните критици на Тръмп по време на кампанията.

Тръмп каза на помощниците си, че смята, че Ромни ще изглежда добре како лице на американската дипломация и ще бъде добър държавен секретар.

Джо Манчин.

Но Конуей, който открито критикуваше Ромни, продължи да го напада при появата си в "Неделя по Фокс нюз", като каза, че враждебната реакция на кандидатурата му сред поддръжниците на Тръмп е била "спираща дъха".

Попитана дали критиката й към него е била правилна, тя каза:

"Ще обърна въпроса и ще попитам правилно ли беше губернаторът Ромни да си протяга толкова врата, че да атакува Доналд Тръмп и никога да не се отметне, никога да не призове хората да подкрепят номинацията, след като Тръмп я спечели почтено и честно."

Отговаряйки на въпроси на журналисти, докато влизаше в Кулата "Тръмп" в Ню Йорк в неделя, Конуей обяви, че преходният екип е бил приятно изненадан от редицата богати бизнесмени, които са проявили интерес. Тръмп, който стигна до победа на изборите в голяма степен заради подкрепата на избирателите от бялата работническа класа, бе критикуван заради назначаването на няколко свръхбогати хора на висши постове.

"Има редица хора, за които не сме подозирали, че искат да напуснат примамливите си постове в частната индустрия, за да дойдат в правителството, - каза Конуей. - Честна дума, страхотно е да получаваш съвети от тях."

Друг човек, който ще се срещне тази седмица с Тръмп, е Джеймс Ставридис - пенсионираният адмирал, чието име се появи като възможен кандидат за вицепрезидент на Хилъри Клинтън. Не е ясно дали той е спряган специално за някакъв пост.

Въпреки изцяло откритите "иди ми-дойди ми" за държавния секретар темпото на Тръмп е доста по-бързо от установеното от предшествениците му при обявяването на членовете на кабинета му. Освен срещите тази седмица му предстоят поне две пътувания - до Файетвил, Северна Каролина, и до Де Мойн (столицата на Айова - б.р.) като част от "благодарствената" му обиколка.

Петреъс говори пред Ей Би Си по време на конференция в Германия, като поздрави водещия Джордж Стефанопулос (говорител на президента Бил Клинтън - б.р.) с guten tag ("добър ден" на немски - б.р.), преди да започне интервюто.

Пенсионираният генерал похвали Тръмп като "доста прагматичен". Изглеждаше, че той се старае да не противоречи на Тръмп по редица негови външнополитически приоритети, включително за изграждането на стена по границата с Мексико, възможността за съвместна работа с Русия по разгрома на "Даеш" и отхвърляне на ядреното споразумение с Иран.

"В нашия разговор, от който съм доволен, най-открито бе обсъждането на въпросите или, да кажем, риториката на кампанията, ако искате, а после - поставянето на това в стратегически контекст", каза Петреъс.

Преди да се появи в шоуто, Петреъс, изглежда, получи рамо от Пенс, който отхвърли опасенията от небрежното отношение на Петреъс към класифицилани материали, при което той даде тайни документи на биографката си, с която имаше любовна връзка. Пенс нарече Петреъс "американски герой" и каза, че Тръмп ще обсъди въпроса на базата на "цялостността" на кариерата му.

"Вижте, той допусна грешки и плати последиците от тези грешки", каза Пенс.

-----

* Авторът е кореспондент във Вашингтон на в. "Ню Йорк таймс", където е публикувана статията.