След дълъг, сложен и скъп ремонт, едни от символите на Бургас катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" отново отвори врати, съобщиха от община Бургас. В присъствието на кмета Димитър Николов, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Йоаникий отслужи тържествена литургия.

Сливенският митрополит Йоаникий отслужи тържествената литургия.

Храмът е на повече от 100 години. Според специалистите, след извършените интервенции сградата е готова да запише поне още един век в биографията си. Тя е укрепена външно и вътрешно на няколко нива - от кота нула до покрива. При старта на строителството му в края на 19 век, храмът е изпълнен с много плитки основи - едва два метра. В момента, благодарение на приложената нова система от пилоти, основите стигат до 12 метра под земята, обещават от общината.

Предстои още доста работа, докато храмът възвърне пълния си блясък. Ремонтните дейности за спасяване на сградата са изпълнени със средства от фонда за възстановяване след бедствия и аварии към Министерски съвет, със собствени финанси на Община Бургас и дарения.

Храмът, построен в края на 19-и век пострада при изкопни дейности през 2012 г. за построяване на подземен паркинг в центъра на града.  Той се напука и имаше опасност от срутването му. Затова службите отначало се извършваха в шатра на площада пред него, а след това в заведение наблизо, нещо, което не се приемаше от бургазлии. 

Предстои да бъдат възстановени изцяло стенописите и витражите на църквата, като се очаква по-голямата част от работата по интериора да е приключена за храмовия празник - 11 май, догодина.

Църквата "Св. св. Кирил и Методий", вдигната на мястото на по-стар молитвен дом, е построена като трикорабна базилика и има впечатляваща пищна фасада и красив купол. Цялата сграда е иззидана от зелен айтоски камък, тухли и мрамор. Катедралният храм е издигнат върху 516 кв.м, като дължината му е 32 м, а ширината 21 м. Впечатляващият с дърворезбата си иконостас е изработен през 1930 г. от майстора-дърводелец и иконописец Крум Кошаревски. В храма се пазят две икони, за които се вярва, че са чудодейни - на светите братя Кирил и Методий и на Богородица.