Френският премиер Манюел Валс заяви, че ще участва в първичните избори на левицата през януари 2017 г., на които ще бъде избран кандидат-президентът. Той заяви също, че напуска поста си в пълно съгласие с президента Франсоа Оланд.

"Поемам тази отговорност, защото не искам Франция да преживее същата травма като през 2002 г., когато крайната десница стигна до втори тур", изтъкна премиерът.

По думите му идването на власт на крайната десница "би погубило обикновените хора, пенсионерите, работниците". Той изрази също намерението си да се бори срещу "старите рецепти на десницата от 80-те г.", с които на изборите отива кандидатът на партия "Републиканците" Франсоа Фийон.

"Не искам държавните служители да работят повече, а да печелят по-малко. Не искам хората с ниски доходи да нямат възможността да се лекуват, защото държавата не им плаща лекарствата. Не искам децата ни да имат по-малко преподаватели, а в нашите села и градове да има по-малко полицаи и жандармеристи", каза Валс, като разкритикува програмата на Франсоа Фийон, избран за кандидат на десницата на откритите първични избори.

Според него първичният вот на левицата, който ще се състои на 22 и 29 януари, е прекрасна възможност за левите във Франция да се обединят.

"Аз съм кандидатът на помирението", заяви той.

В последно време Манюел Валс не криеше предизборните си амбиции. Съмненията около участието му в първичните избори на левицата окончателно се разсеяха, след като президентът Франсоа Оланд се отказа да се кандидатира за втори мандат.

По данни на допитване до общественото мнение на агенция Ifop, публикувани от в. "Журнал дьо диманш", именно Валс е най-популярен от всички участници в първичните избори и именно той има най-големи шансове да постигне победа. Подкрепят го 45 на сто от привържениците на левицата. Най-сериозният му конкурент e Арно Монтбур - бивш министър на икономиката в правителството на Оланд. За него са готови да дадат гласовете си 25 на сто от участниците в допитването. В случай на "дуел" между Валс и Монтбур обаче гласовете ще бъдат разпределени примерно поравно (51% за Валс и 49% за Монтбур).

Но ако Валс спечели първичните избори, той може да се окаже "затиснат" между кандидата на крайната левица Жан-Люк Меланшон и отцепилия се от социалистите бивш министър на икономиката Еманюел Макрон. И двамата отказаха да участват в първичния вот и отиват на избори "направо".

В тези условия, когато левите освен всичко друго са и толкова непопулярни, социолозите прогнозират, че до втория тур на президентските избори ще стигнат десният консерватор Франсоа Фийон и крайно дясната Марин льо Пен. Както и през 2002 г., когато на балотаж отидоха десният Жак Ширак и крайно десният Жан-Мари льо Пен.

Преди пет години Валс участва в първичните избори на левицата и събра скромните 5,6 на сто от гласовете. Но още тогава не криеше амбициите, като не желаеше да гледа президентската ложа от оркестрината, в която проста трябва да чакаш реда си.

През 2012 г. Оланд го назначи за шеф на МВР. На този пост Валс, известен с твърдите си декларации в сферата на сигурността и имиграцията, рязко набра популярност. Наричаха го дори любимият министър на французите.

Между другото, рейтингът му на премиерския пост постепенно падаше, макар и не до такова ниско ниво като президентския.

Днес обаче премиерът, клел се дълго време във вярност на президента, може да влезе в остро противоборство с Оланд и приближените му, които наричат оландисти.

С необичайните си за левите изказвания Валс неведнъж предизвикваше ожесточени спорове сред съпартийците си. Той например призна любовта си към бизнеса и казваше, че циганите мигранти трябва да се завърнат в Румъния или България. След назначаването на Валс на премиерския пост правителството на социалистите бе напуснато от "зелените". Неотдавна премиерът подкрепи предложението на десните кметове за забрана на буркините.

Валс дори предлага да бъде преименувана Френската социалистическа партия (ФСП). Той смята, че думата "социализъм" препраща към XIX век.

Правителството на Валс на два пъти прибягваше до член 49, алинея 3 на френската конституция. Това позволи силово - без гласуване в парламента - прокарване на закона "Макрон" (пакет от мерки за либерализиране на икономиката) и реформа на Кодекса на труда, което доведе до разцепление във ФСП. Част от социалистите критикуваха и двата законопроекта заради либералния им уклон.

Днес "иконоборецът" Валс зове левите да се обединят. Макар дори официалният представител на собственото му правителство Стефан Льо Фол да отказва засега да отговори ще подкрепи ли кандидатурата на Валс.

------

* Коментарът е на руската редакция на "Франс ентер".