Макар да е запазил младото си лице от времето, когато е следвал медицина във Великобритания, Башар Асад е вече на 50 г. Той закръгли юбилея на петата година от гражданската война в Сирия. Най-хубавия си подарък вождът получи от Москва във вид на въздушни удари срещу „Ислямска държава“ (ИД) и останалите бунтовнически групировки, които Русия е обявила за терористични.

Когато баща му Хафез Асад – основател на днешната Сирия, навършва 50 години през 1980 г., той е изправен пред най-голямата криза на 29-годишното си управление, припомня анализаторът Арън Лунд от американската международна фондация за мир "Карнеги". Това е бунтът на „Мюсюлмански братя“, избухнал година по-рано в град Хама. По същото време Хафез Асад има войски и в Ливан. Той праща армията и в Хама през 1982 г. и само за един месец смазва безмилостно размириците. Според някои източници броят на жертвите е 40 хиляди души.

В Кардаха – родното място на Хафез Асад, е построен мавзолей. Там са погребани той и загиналият му син Басил.

През пролетта на 2011 г. наследникът му Башар се опита да имитира неговия репресивен модел. Тогава Арабската пролет вече бе стигнала Сирия. Асад-младши обаче не успя. Бунтовете преляха в кръвопролитна война, в която регионалните и световните сили се опитват да уредят сметките помежду си. Жертвите до този момент са 240 000 души. И броят им непрекъснато расте от началото на най-сериозния сблъсък между Русия и САЩ след края на студената война.

„Животът на Хафез Асад се отличаваше с едно нещо – с настойчивост. Ако не се признаеш за победен, другите все някога ще го направят. Това бе неговата стратегия за трите му десетилетия начело на страната. И тя работеше толкова добре, че Хафез Асад стана първият сирийски президент, починал на поста си и успял да предаде властта на сина си“, изтъква Арън Лунд.

Според него Башар Асад по всякакъв начин прилага научените от баща си уроци. И макар да търпи поражения и войските му да бяха принудени да отстъпят, той никога няма да се предаде.

Голямата тройка на режима

Ликът на Хафез Асад с високото чело, малко коса, мустачки и малки очи продължава да се вижда по улиците на голяма част от Сирия, контролирана от правителството. Той обаче изчезна от новите банкноти, отпечатани от централната банка. Замениха го археологическите бижута, с които страната е пълна.

В кварталите на алауитите – ислямска секта, произлязла от шиитите, към която спада кланът Асад, е силно развит култът към Хафез. Във всяка алауитска къща на специално място са изложени снимки на фамилията. Три от тях са най-често срещани – на Хафез Асад и на синовете му Башар и Махер.

„Башар е добър, умен и благороден. Проблемът е у хората, които го обкръжават. Той не направи чистка в партията си „Баас“ и на власт в нея са хората от времето на баща му.“

Това мнение изказва не един функционер на режима в Дамаск, особено когато не говори пред камера. Макар да шептят полугласно, темата за клана Асад вече не е табу. Дори привържениците на Башар Асад не крият, че той вече им е омръзнал и че трябват промени.

„Днес обаче проблемът е, че трябва да избираме между Асад и „Ислямска държава“. И в тази дилема победител е президентът“, изтъква адвокатът опозиционер Анас Жуде.

Той смята, че САЩ трябва да приложат към Сирия същия модел на преговори, използван за ядреното споразумение с Иран.

„Трябва да се съсредоточат първо върху ИД, а легитимността на Асад да бъде оставена за по-късно“, допълва Жуде.

Режимът в Дамаск прилича на зелка. Безброй листа покриват сърцевината, образувана от семействата Асад, Махлуф и Шалиш. Махлуф е кланът на Аниса – вдовицата на Хафез Асад и майка на Башар. Шалиш е този на една от лелите му.

Тези фамилии контролират разузнаването и икономиката на Сирия, а членовете им са вкарани в черните списъци на Запада. Трите семейства се ползват с подкрепата на военното ръководство на страната, почти всички генерали в което са алауити. Подкрепят ги и най-различни религиозни малцинства.

Най-важната подкрепа обаче идва от Иран и Русия. Без нея кланът Асад нямаше да оцелее в започналия преди 4 г. конфликт. Говори се, че главна роля в осигуряването на този „гръб“ има Аниса Махлуф. Също така се твърди, че тя и сестра й Бушра – също част от голямата фамилия, се намират в Обединените арабски емирства от началото на кризата.

За сигурността на сирийския лидер се грижи родният му брат Махер Асад. Той командва Четвърта армейска дивизия, която е най-мощната. Тя отговаря за контрола на Дамаск и границата с Ливан – единствената, която все още е в ръцете на правителствените сили. През 2012 г. службите за сигурност на Сирия понесоха най-тежкия си удар. Тогава бе взривена централата им в Дамаск и загинаха Асеф Шаукат – вторият човек в режима и зет на Башар Асад, военният министър Дауд Раджиха и бившият министър на отбраната генерал Хасан Туркмани.

Кланът Асад държи и икономиката на страната. Освен свобода и демокрация хилядите сирийци, излезли на улицата през 2011 г., поискаха и край на корупцията, подобно на протестиращите в Тунис, Либия, Египет или Йемен. Първи в Дамаск се надигнаха източните райони, които са източник на евтина работна ръка за икономиката, монополизирана от клана, без чиято благословия човек там не може да завърти никакъв бизнес.

Преди конфликта Рами Махлуф – братовчед на Башар Асад, наричан „краля на Сирия“, контролираше повече от половината икономика на страната – 60 на сто. Това разкри в. „Файненшъл таймс“. Той държеше телекомуникациите, търговията с горива, туризма и вноса на стоки. Според противниците на режима Рами Махлуф е въплъщението на корупцията, за която президентът Башар Асад постоянно говори, но срещу която не си мърда и пръста и заради която системата е прогнила.

----

* Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през април 2016 година. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” ще излиза всеки месец и през 2017 г. и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“.